Szukaj
Id Ar
Tytul Pl
Nazwisko
Rok
Slowa Klucz Pl
Lista Artykul
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar
Tytul Pl
Rok
Data Zakw
Jezyk
Nazwa Plik
803
Wpływ rehabilitacji pacjentów z zespołem bólowym dolnego odcinka kręgosłupa na grubość tkanki tłuszczowej podskórnej oraz procentową zawartość tkanki tłuszczowej (BF%)
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-034.pdf
802
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-028.pdf
801
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-019.pdf
800
Ocena zależności między czynnikami demograficznymi a zachowaniami żywieniowymi młodzieży siedleckich szkół ponadpodstawowych
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-012.pdf
799
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-007.pdf
798
Poziom barier aktywności fizycznej wśród pracowników callcenter
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-001.pdf
797
Leczenie przewlekłego zapalenia zatok przynosowych
2021
2021-03-20
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-042.pdf
796
Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.
2021
2020-01-10
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-037.pdf
795
Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie drugiej fali zakażeń w 2020 r.
2021
2021-03-25
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-031.pdf
794
Unikatowe cechy radiacyjnych technologii sterylizacji i higienizacji
2021
2021-03-15
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-024.pdf
Dodaj nowy
Ilość rekordów na stronę
-
1
5
10
25
50
1 of 81
Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl
Tytul En
Slowa Klucz Pl
Slowa Klucz En
Data Zakw
Autor
Afiliacja
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Tekst Pl
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
Tekst En
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
Adres Kor
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com