Szukaj
Id Ar
Tytul Pl
Nazwisko
Rok
Slowa Klucz Pl
Lista Artykul
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar
Tytul Pl
Rok
Data Zakw
Jezyk
Nazwa Plik
803
Wpływ rehabilitacji pacjentów z zespołem bólowym dolnego odcinka kręgosłupa na grubość tkanki tłuszczowej podskórnej oraz procentową zawartość tkanki tłuszczowej (BF%)
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-034.pdf
802
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-028.pdf
801
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-019.pdf
800
Ocena zależności między czynnikami demograficznymi a zachowaniami żywieniowymi młodzieży siedleckich szkół ponadpodstawowych
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-012.pdf
799
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-007.pdf
798
Poziom barier aktywności fizycznej wśród pracowników callcenter
2025
2022-02-02
PL
/pisma/hph_a/hyg-2025-1-001.pdf
797
Leczenie przewlekłego zapalenia zatok przynosowych
2021
2021-03-20
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-042.pdf
796
Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.
2021
2020-01-10
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-037.pdf
795
Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie drugiej fali zakażeń w 2020 r.
2021
2021-03-25
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-031.pdf
794
Unikatowe cechy radiacyjnych technologii sterylizacji i higienizacji
2021
2021-03-15
PL
/pisma/hph_a/hyg-2021-1-024.pdf
Dodaj nowy
Ilość rekordów na stronę
-
1
5
10
25
50
1 of 81
Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl
Tytul En
Slowa Klucz Pl
Slowa Klucz En
Data Zakw
Autor
Afiliacja
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres Kor
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl