Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
84  Reproductive health of teenagers as the research problem: the substantiation of methodology   Zdrowie rozrodcze nastolatków jako problem badawczy: uzasadnienie metodologii   2011  PL  hyg-2011-3-319 
643  Młodzież wobec starości i starzenia   Youth’s attitudes towards old age and aging   2017  PL  hyg-2017-3-203 
24  Co-occuring psychiatric & substance disorders   Współwystępowanie zaburzeń psychicznych i wywołanych substancjami psychoaktywnymi   2010  PL  hyg-2010-2-115 
766  Zdolność do pracy (WAI) polskich pracowników biurowych   Work ability index (WAI) Polish office workers   2019  PL  hyg-2019-4-251 
639  Postrzeganie własnego ciała przez kobiety   Women’s self-perception of body image   2017  PL  hyg-2017-2-171 
715  Karmienie piersią w miejscach publicznych w opinii kobiet   Women’s opinions about breastfeeding in public   2018  PL  hyg-2018-3-275 
81  Czy zdrowie publiczne w Polsce będzie nauką, ale bez sztuki?   Will the public health in Poland be the science, but without the art?   2011  PL  hyg-2011-3-301 
102  Czy prowadzenie elektronicznej dokumentacji medycznej może zapewnić bardziej skuteczną ochronę tajemnicy lekarskiej?   Will keeping electronic medical documentation guarantee more effective protection of the doctor-patient confidentiality?   2011  PL  hyg-2011-4-418 
207  Department of Internal Medicine, Metabolic Disorders and Arterial Hypertension, Poznan University of Medical Sciences, Poznan, Poland   Wiesław Bryl, Katarzyna Matuszak, Karolina Hoffmann   2013  EN  hyg-2013-1-001 
716  Czy studenci stomatologii stosują zasady ergonomii w pracy z pacjentem – badanie pilotażowe   Whether dental students follow ergonomic rules when working with patients – a pilot study   2018  PL  hyg-2018-3-283 

Informacja-artykuł
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
2025
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
parabens, preservatives, health risk
2022-02-02
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl