Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
385  Żywienie i polityka w zakresie zdrowego żywienia w szkołach promujących zdrowie w Polsce   Nutrition and healthy eating policy in health-promoting schools in Poland   2014  EN  hyg-2014-3-490 
261  Zwyczaje żywieniowe pracowników cywilnych i żołnierzy czeskiej armii   Eating habits of civil workers and soldiers of the Czech Republic army   2013  EN  hyg-2013-3-300 
32  Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 
601  Związek zaburzeń snu z nadwagą i otyłością wśród młodzieży   Relationship of sleep disorders with overweight and obesity in adolescents   2016  PL  hyg-2016-4-322 
744  Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań   Dietary factors and migraine – a review of studies   2019  PL  hyg-2019-2-080 
147  Związek między stanem zdrowia a stopniem uzależnienia od nikotyny w świadomości pracowników z terenu województwa świętokrzyskiego   Correlation between health status and degree of nicotine addiction in the minds of employees of the Świętokrzyskie region   2012  PL  hyg-2012-2-188 
660  Związek między sezonem urodzenia a zdrowiem i długością życia u osób dorosłych – perspektywa epidemiologiczna   Association between season of birth, health, and lifespan in adults – an epidemiological perspective   2017  PL  hyg-2017-4-326 
180  Znajomość zasad profilaktyki dolegliwości bólowych kręgosłupa wśród mieszkańców powiatu zamojskiego   Knowledge of prevention principles of spine pains amongst residents of the Zamojski district   2012  PL  hyg-2012-3-365 
15  Znajomość problematyki udaru mózgu wśród nauczycieli i uczniów   Knowledge of the problem of stroke among teachers and students   2010  PL  hyg-2010-1-074 
408  Znaczenie widzenia barwnego w praktyce lekarza i lekarza stomatologa   Importance of color vision discrimination in medical and dental practice   2014  PL  hyg-2014-4-646 

Informacja-artykuł
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych
Risk factors for Surgical Site Infection after cardiac surgery
2025
zakażenie miejsca operowanego, zakażenie rany mostka, czynniki ryzyka, skale ryzyka.
surgical site infection, sternal wound infection, risk factors, scoring system
2022-02-02
Marina Milona 1/, Hubert Rola 1/, Marta Milona 2/

1/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Higieny i Epidemiologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego 2/ Zakład Higieny i Epidemiologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny

Pacjenci poddawani zabiegom kardiochirurgicz-nym są szczególnie narażeni na zakażenia szpitalne, w tym zakażenia miejsca operowanego z powodu bardzo inwazyjnej natury tych zabiegów. Najczęściej obserwowanym powikłaniem po tych zabiegach jest zakażenie rany mostka (SWI). Może wy-stępować zarówno jako zakażenie powierzchowne, jak i głębo-kie pod postacią zapalenia śródpiersia. Głębokie zakażenia ran mostka mimo, że występują rzadko mają poważne konsekwen-cje i są związane ze znaczącym wzrostem śmiertelności szpital-nej i krótszą przeżywalnością pacjentów. Z zabiegiem pomo-stowania aortalno-wieńcowego (CABG) wiąże się dodatkowo zakażenie rany w miejscu pobrania żyły odpiszczelowej (HSSI). Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego w kardiochi-rurgii można podzielić na przedoperacyjne: wiek, rasa, płeć, cukrzyca, otyłość i choroby współistniejące (przewlekła obtura-cyjna choroba płuc, choroby naczyń obwodowych, przewleka niewydolność nerek, przewlekła niewydolność serca {NYHA ≥3}), okołooperacyjne: tryb oraz czas operacji, CABG z wyko-rzystaniem dwóch tętnic piersiowych wewnętrznych, stosowa-nie okołooperacyjnej profilaktyki antybiotykowej, czas krążenia pozaustrojowego oraz pooperacyjne: przedłużone użycie mecha-nicznej wentylacji >48h, reperacje z powodu krwawienia. W oce-nie ryzyka wystąpienia zakażenia miejsca operowanego w kar-diochirurgii wykorzystuje się Indeks Ryzyka Zakażenia Miejsca Operowanego (NNIS Risk Indeks) oraz Infection Risk Indeks in Cardiac Surgery (IRIC), a po zabiegach CABG alternatywną skalę ryzyka Australian Clinical Risk Indeks (ACRI) i Skalę Ryzyka Infek-cji. Redukcja modyfikowalnych czynników zakażeń obniża czę-stość ich występowania i daje korzyści zarówno pacjentom, jak również budżetom podmiotów opieki zdrowotnej.
Pacjenci poddawani zabiegom kardiochirurgicz-nym są szczególnie narażeni na zakażenia szpitalne, w tym zakażenia miejsca operowanego z powodu bardzo inwazyjnej natury tych zabiegów. Najczęściej obserwowanym powikłaniem po tych zabiegach jest zakażenie rany mostka (SWI). Może wy-stępować zarówno jako zakażenie powierzchowne, jak i głębo-kie pod postacią zapalenia śródpiersia. Głębokie zakażenia ran mostka mimo, że występują rzadko mają poważne konsekwen-cje i są związane ze znaczącym wzrostem śmiertelności szpital-nej i krótszą przeżywalnością pacjentów. Z zabiegiem pomo-stowania aortalno-wieńcowego (CABG) wiąże się dodatkowo zakażenie rany w miejscu pobrania żyły odpiszczelowej (HSSI). Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego w kardiochi-rurgii można podzielić na przedoperacyjne: wiek, rasa, płeć, cukrzyca, otyłość i choroby współistniejące (przewlekła obtura-cyjna choroba płuc, choroby naczyń obwodowych, przewleka niewydolność nerek, przewlekła niewydolność serca {NYHA ≥3}), okołooperacyjne: tryb oraz czas operacji, CABG z wyko-rzystaniem dwóch tętnic piersiowych wewnętrznych, stosowa-nie okołooperacyjnej profilaktyki antybiotykowej, czas krążenia pozaustrojowego oraz pooperacyjne: przedłużone użycie mecha-nicznej wentylacji >48h, reperacje z powodu krwawienia. W oce-nie ryzyka wystąpienia zakażenia miejsca operowanego w kar-diochirurgii wykorzystuje się Indeks Ryzyka Zakażenia Miejsca Operowanego (NNIS Risk Indeks) oraz Infection Risk Indeks in Cardiac Surgery (IRIC), a po zabiegach CABG alternatywną skalę ryzyka Australian Clinical Risk Indeks (ACRI) i Skalę Ryzyka Infek-cji. Redukcja modyfikowalnych czynników zakażeń obniża czę-stość ich występowania i daje korzyści zarówno pacjentom, jak również budżetom podmiotów opieki zdrowotnej.
Marina Milona Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Higieny i Epidemiologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego ul. Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, tel. 538311574, e-mail: marina.milona97@gmail.com