Szukaj
Id Ar
Tytul Pl
Nazwisko
Rok
Slowa Klucz Pl
Lista Artykul
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar
Tytul Pl
Rok
Data Zakw
Jezyk
Nazwa Plik
385
Żywienie i polityka w zakresie zdrowego żywienia w szkołach promujących zdrowie w Polsce
2014
2014-07-08
EN
/pisma/hph_a/hyg-2014-3-490.pdf
261
Zwyczaje żywieniowe pracowników cywilnych i żołnierzy czeskiej armii
2013
2013-07-09
EN
/pisma/hph_a/hyg-2013-3-300.pdf
32
Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim
2010
2010-11-01
PL
/pisma/hph_a/hyg-2010-2-164.pdf
601
Związek zaburzeń snu z nadwagą i otyłością wśród młodzieży
2016
2016-10-25
PL
/pisma/hph_a/hyg-2016-4-322.pdf
744
Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań
2019
2019-06-12
PL
/pisma/hph_a/hyg-2019-2-080.pdf
147
Związek między stanem zdrowia a stopniem uzależnienia od nikotyny w świadomości pracowników z terenu województwa świętokrzyskiego
2012
2012-05-29
PL
/pisma/hph_a/hyg-2012-2-188.pdf
660
Związek między sezonem urodzenia a zdrowiem i długością życia u osób dorosłych – perspektywa epidemiologiczna
2017
2017-09-15
PL
/pisma/hph_a/hyg-2017-4-326.pdf
180
Znajomość zasad profilaktyki dolegliwości bólowych kręgosłupa wśród mieszkańców powiatu zamojskiego
2012
2012-08-08
PL
/pisma/hph_a/hyg-2012-3-365.pdf
15
Znajomość problematyki udaru mózgu wśród nauczycieli i uczniów
2010
2010-09-09
PL
/pisma/hph_a/hyg-2010-1-074.pdf
408
Znaczenie widzenia barwnego w praktyce lekarza i lekarza stomatologa
2014
2014-11-13
PL
/pisma/hph_a/hyg-2014-4-646.pdf
Dodaj nowy
Ilość rekordów na stronę
-
1
5
10
25
50
1 of 81
Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl
Tytul En
Slowa Klucz Pl
Slowa Klucz En
Data Zakw
Autor
Afiliacja
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres Kor
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl