Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
713  Probiotyki w stomatologii   Probiotics in dentistry   2018  PL  hyg-2018-3-262 
712  Czynniki ryzyka choroby wieńcowej – diagnostyka, leczenie i prewencja   Coronary heart disease risk factors – diagnosis, treatment and prevention   2018  PL  hyg-2018-3-253 
711  Rola higieny rąk w zapobieganiu zakażeniom miejsca operowanego   The role of hand hygiene in the prevention of surgical site infections   2018  PL  hyg-2018-3-247 
710  Globalna eskalacja zapotrzebowania na świadczenia w szpitalnych oddziałach ratunkowych – analiza problemu   The global escalation of demand for services in hospital emergency departments – analysis of the problem   2018  PL  hyg-2018-3-241 
709  Społeczna perspektywa interpretacyjna w promocji zdrowia i zdrowiu publicznym   Social interpretive perspective on health promotion and public health   2018  PL  hyg-2018-3-232 
708  Działania ukierunkowane na profesjonalizację w promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej na świecie i w Polsce   Activities aimed at professionalization of health promotion and health education in the world and in Poland   2018  PL  hyg-2018-3-221 
707  Rola Internetu i Web 2.0 w zdrowiu publicznym – krótki przegląd podstawowych narzędzi oraz ostatnich polskich doświadczeń   The role of the Internet and Web 2.0 in public health – a brief review of basic tools and recent Polish experiences   2018  PL  hyg-2018-3-213 
706  Status osteokalcyny jako wskaźnik niedoboru witaminy K2 u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit – badanie pilotażowe   Osteocalcin status as an indicator of vitamin K2 deficiency in inflammatory bowel disease children – a pilot study   2018  PL  hyg-2018-2-206 
705  Poziom wiedzy młodzieży ponadgimnazjalnej na temat płodności człowieka   Level of knowledge on human fertility among pupils of upper secondary school   2018  PL  hyg-2018-2-199 
704  Wpływ krioterapii ogólnoustrojowej na jakość życia chorych na reumatoidalne zapalenie stawów   Influence of systemic cryotherapy on quality of life in patients with rheumatoid arthritis   2018  PL  hyg-2018-2-193 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com