Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
703  Zmiany nastroju u kobiet po wysiłku fizycznym w zależności od wieku i systematyczności trenowania   Mood changes in women following physical exercise in relation to age and training regularity   2018  PL  hyg-2018-2-185 
702  Stan wiedzy mieszkańców Trójmiasta na temat automatycznego defibrylatora zewnętrznego oraz gotowość do jego użycia   Tri-city inhabitants’ state of knowledge on automated external defibrillator and their readiness to use it   2018  PL  hyg-2018-2-178 
701  Występowanie wybranych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego a wartości ciśnienia tętniczego młodzieży ponadgimnazjalnej   Occurrence of selected risk factors for hypertension and blood pressure values in secondary school adolescents   2018  PL  hyg-2018-2-171 
700  Problematyczne używanie Internetu wśród młodych dorosłych   Problematic Internet use among young adults   2018  EN  hyg-2018-2-165 
699  Problematyczne używanie Internetu wśród uczniów szkół gimnazjalnych w Warszawie w odniesieniu do czynników socjodemograficznych   Problematic Internet use among students of secondary schools in Warsaw in relation to socio-demographic factors   2018  PL  hyg-2018-2-157 
698  Depresja a nabyta niepełnosprawność wzroku osób w późnej fazie dorosłości – przegląd badań   Depression and people with acquired visual impairment during late adulthood – a research review   2018  PL  hyg-2018-2-149 
697  Lekooporność bakterii w aspekcie profilaktyki zakażeń szpitalnych   Bacterial drug resistance in terms of prevention of hospital infections   2018  PL  hyg-2018-2-140 
696  Zagrożenia związane z pasożytniczym oddziaływaniem kleszczy jako wektora patogenów   Risks associated with parasitic effect of ticks as a pathogen vector   2018  PL  hyg-2018-2-132 
695  Czy kosmetyki mogą nie zawierać konserwantów?   Can cosmetics be preservative-free?   2018  PL  hyg-2018-2-124 
694  Uwarunkowania zjawiska narkomanii wśród młodzieży woj. podkarpackiego. Część I. Analiza raportów narkotykowych   Determinants of drug addiction phenomenon among youth in Podkarpackie province. Part I. Analysis of drug reports   2018  PL  hyg-2018-2-114 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com