Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
693  Jak ulepszyć programy promocji zdrowia? Część II. Planowanie programów   How to improve health promotion programs? Part II. Program planning   2018  PL  hyg-2018-2-107 
692  Uwarunkowania aktywności fizycznej kobiet po przebytym leczeniu operacyjnym raka piersi   Conditions of physical activity undertaken by women after surgical breast cancer treatment   2018  PL  hyg-2018-1-100 
691  Profil lipidowy i profil kwasów tłuszczowych u osób z nadciśnieniem tętniczym stosujących dietę optymalną   Fatty acids and lipids profile among hypertensive people using optimal diet   2018  PL  hyg-2018-1-096 
690  Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię   Assessment of nutritional knowledge and implementation of gluten-free diet and its impact on quality of life in celiac disease patients   2018  PL  hyg-2018-1-091 
689  Higiena intymna kobiet w okresie senium   Intimate hygiene of women during senium   2018  PL  hyg-2018-1-085 
688  Poczucie własnej uogólnionej skuteczności a wybrane aspekty stylu życia grupy żołnierzy zawodowych   Sense of general self-efficacy and selected lifestyle aspects in a group of professional soldiers   2018  PL  hyg-2018-1-079 
687  Ocena zagrożenia bakteriami Legionella spp. w domach pomocy społecznej w Polsce w latach 2009-2013   Health hazard assessment of Legionella spp. in social welfare homes in Poland between 2009-2013   2018  PL  hyg-2018-1-074 
686  Działania mające na celu ochronę przed kleszczami i przenoszonymi przez nie patogenami   Actions protecting against ticks and tick-transferred pathogens   2018  PL  hyg-2018-1-070 
685  Dietetyk jako zawód medyczny w świetle dokumentów międzynarodowych oraz polskich regulacji prawnych   Dietician as a medical profession in light of international documents and Polish legal regulations   2018  PL  hyg-2018-1-062 
684  Wpływ zafałszowań na jakość zdrowotną żywności   Influence of adulteration on healthy food quality   2018  PL  hyg-2018-1-052 

Informacja-artykuł
Health situation of migrants in Germany and Switzerland
Katarzyna Dudzik 1/, Dorota Cianciara 1,2/, Anna Lewczuk-Wesołowska 1/, Elżbieta Zalewska 1/
2012
imigranci, migracja, opieka zdrowotna, Niemcy, Szwajcaria
immigrants, migration, health care, Germany, Switzerland
2012-11-30
1/ Zakład Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, 2/ Zakład Promocji Zdrowia i Szkolenia Podyplomowego, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie
W artykule opisano charakterystykę migrantów w Niemczech i Szwajcarii oraz ich sytuację zdrowotną w tych krajach. Zarówno Niemcy, jak i Szwajcaria, należą do krajów wysokorozwiniętych, w których skala migracji przyjęła obecnie duże rozmiary. Według statystyk EUROSTAT-u z 1 stycznia 2010 r. Niemcy były krajem UE o największej liczbie obcokrajowców, która wynosiła 7,1 mln osób. Szwajcaria, zgodnie z tymi samymi szacunkami, należała do czołówki przyjmujących państw europejskich z liczbą 1,7 mln cudzoziemców. Ze względu na kraj pochodzenia, najwięcej migrantów przybyło do Niemiec i Szwajcarii z Turcji (odpowiednio: 24,1%, 16,3%). Głównymi problemami obcokrajowców w obu państwach okazały się schorzenia ortopedyczne, choroby psychiczne, choroby przenoszone drogą płciową oraz cukrzyca. W artykule przedstawiono ponadto wybrane zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemów opieki zdrowotnej. Żaden z systemów, ani niemiecki oparty na kasach chorych, ani szwajcarski, którego podstawą są polisy ubezpieczeniowe, nie gwarantują pełnej, bezpłatnej opieki zdrowotnej dla migrantów nieudokumentowanych. W dalszej części pracy zaprezentowano programy edukacyjne o tematyce prozdrowotnej – skierowane do cudzoziemców przebywających na terenie wyżej wymienionych państw.
Katarzyna Dudzik Zakład Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Warszawa tel.+48 501 771 810, e-mail: katarzynadudzik1@wp.pl