Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
683  Wpływ hormonów regulujących homeostazę energetyczną organizmu na układ sercowo-naczyniowy   Impact of hormones regulating energy homeostasis on cardiovascular system   2018  PL  hyg-2018-1-048 
682  Ryzyko zachowań suicydalnych wśród starszych wiekiem pacjentów zakładów opieki długoterminowej   Risk of suicidal behaviors among elderly patients of long-term care units   2018  PL  hyg-2018-1-039 
681  Zespół słabości – geriatryczny problem XXI w.   Frailty syndrom – a geriatric problem of 21st century   2018  PL  hyg-2018-1-031 
680  Medyczne i psychologiczne skutki przemocy w rodzinie jako problem zdrowia publicznego   Medical and psychological effects of domestic violence as a public health problem   2018  PL  hyg-2018-1-024 
679  Doświadczenia praktyczne z wykrywania śladowych ilości narkotyków za pomocą nowoczesnego przenośnego urządzenia MobileTrace wykorzystujące technologię ITMS   Practical experience in detecting trace amounts of drugs using a modern portable MobileTrace device with ITMS technology   2018  PL  hyg-2018-1-016 
678  Jak ulepszyć programy promocji zdrowia? Część I. Istota promocji zdrowia   How to improve health promotion programs? Part I. Health promotion substance   2018  PL  hyg-2018-1-009 
677  Przegląd wybranych programów profilaktycznych w chorobach cywilizacyjnych   Review of selected prevention programs in lifestyle diseases   2018  PL  hyg-2018-1-001 
676  Reakcja kobiet w zależności od wieku na muzykę zastosowaną w poczekalni do poradni lekarskiej   Reactions of women according to age to music played in a medical clinic waiting room   2017  PL  hyg-2017-4-435 
675  Postawy pielęgniarek wobec pacjentów wyznających islam   Attitudes of nurses towards Muslim patients   2017  PL  hyg-2017-4-428 
674  Ocena sytuacji społecznej i zdrowotnej osób bezdomnych po 65 roku życia w środowisku wielkomiejskim   Assessment of social situation and health of homeless people over 65 years of age in urban environment   2017  EN  hyg-2017-4-420 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com