Aktualny numer

2025-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Profil lipidowy i profil kwasów tłuszczowych u osób z nadciśnieniem tętniczym stosujących dietę optymalną   Fatty acids and lipids profile among hypertensive people using optimal diet   2018  PL  hyg-2018-1-096 
Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię   Assessment of nutritional knowledge and implementation of gluten-free diet and its impact on quality of life in celiac disease patients   2018  PL  hyg-2018-1-091 
Higiena intymna kobiet w okresie senium   Intimate hygiene of women during senium   2018  PL  hyg-2018-1-085 
Poczucie własnej uogólnionej skuteczności a wybrane aspekty stylu życia grupy żołnierzy zawodowych   Sense of general self-efficacy and selected lifestyle aspects in a group of professional soldiers   2018  PL  hyg-2018-1-079 
Ocena zagrożenia bakteriami Legionella spp. w domach pomocy społecznej w Polsce w latach 2009-2013   Health hazard assessment of Legionella spp. in social welfare homes in Poland between 2009-2013   2018  PL  hyg-2018-1-074 
Działania mające na celu ochronę przed kleszczami i przenoszonymi przez nie patogenami   Actions protecting against ticks and tick-transferred pathogens   2018  PL  hyg-2018-1-070 
Dietetyk jako zawód medyczny w świetle dokumentów międzynarodowych oraz polskich regulacji prawnych   Dietician as a medical profession in light of international documents and Polish legal regulations   2018  PL  hyg-2018-1-062 
Wpływ zafałszowań na jakość zdrowotną żywności   Influence of adulteration on healthy food quality   2018  PL  hyg-2018-1-052 
Wpływ hormonów regulujących homeostazę energetyczną organizmu na układ sercowo-naczyniowy   Impact of hormones regulating energy homeostasis on cardiovascular system   2018  PL  hyg-2018-1-048 
Ryzyko zachowań suicydalnych wśród starszych wiekiem pacjentów zakładów opieki długoterminowej   Risk of suicidal behaviors among elderly patients of long-term care units   2018  PL  hyg-2018-1-039 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Wpływ czynników demograficznych na jakość i skuteczność mikrobiologiczną procedury higienicznej dezynfekcji rąk wśród personelu medycznego
Tytuł En The impact of demographic factors on quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers
Rok 2025
Slowa Pl higiena rąk, personel medyczny, dezynfekcja, czynniki demograficzne, jakość
Slowa kluczowe En hand hygiene, health care workers, disinfection, de-mographic factors, quality
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Justyna Piwowarczyk 1/, Anna Kawalec 2/, Agata Kawalec-Rutkowska 3/, Katarzyna Sołtys-Bolibrzuch 4/, Krystyna Pawlas 1/
Afiliacja

1/ Zakład Zdrowia Środowiskowego i Medycyny Pracy, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 2/ Katedra i Klinika Nefrologii Pediatrycznej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 3/ Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski, 4/ Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu

Tekst Pl

Wprowadzenie. Zakażenia szpitalne, to zakażenia występujące u pacjenta w wyniku procesu opieki w szpitalu lub innym zakła-dzie opieki zdrowotnej, które nie były obecne ani nie były w okresie wylęgania w momencie przyjęcia. Higiena rąk odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zakażeniom szpitalnym.
Cel. Ustalenie czy czynniki demograficzne wpływają na jakość i skuteczność mikrobiologiczną higieny rąk wśród personelu medycznego.
Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 200 pracowników służby zdrowia. Metody obejmowały: kwestionariusz, wizualizację dezynfekowanych rąk w świetle UV, badanie mikrobiologiczne rąk przed i po dezynfekcji.
Wyniki. Kolonizacja bakteryjna po dezynfekcji dłoni różniła się w zależności od doświadczenia zawodowego (p = 0,03). Stwierdzono tendencję rosnącej skuteczności higieny rąk wraz z wiekiem. Pielęgniarki dezynfekowały ręce niemal 2,5 razy częściej niż lekarze. Stwierdzono istotne różnice w kolonizacji bakteryjnej rąk pracowników OIT. Najczęściej pomijanymi obszarami podczas de-zynfekcji dłoni (widocznymi w lampie UV) były opuszki palców i wały paznokciowe (46%), podstawa kciuka (37%).
Wnioski. Powtarzające się szkolenia w zakresie higieny rąk są konieczne w celu poprawy jakości i skuteczności procedur higieny rąk.

Tekst En

Introduction. Healthcare-associated infections (HCAIs) are de-fined as infections occurring in a patient during the process of care in a hospital or other healthcare facility, which was not present or incubating at the time of admission. Hand hygiene plays a key role in the prevention of HCAIs.
Aim. To define if demographic factors affect the quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers.
Material and method. In the study participated 200 healthcare workers. The methods included: questionnaire, disinfected hands’ visualization in UV-light, microbial examination of hands before and after disinfection.
Results. Bacterial colonization after hand rub differed according to work experience (p=0.03). An increasing tendency in effec-tiveness of hand hygiene with age was found. The nurses declared to disinfect hands nearly 2.5 times more frequent than medical doctors. The differences were found in the colonization of ICU workers hands. The most often omitted regions during hand rub (seen in the UV lamp) were fingertips and nail folds (46%), the base of the thumb (37%).
Conclusion. The repeated training in hand hygiene is required to improve the quality and effectiveness of hand hygiene.

Adres do korespondencji

dr n. med. Agata Kawalec-Rutkowska, Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski ul. Oleska 48, 45-052 Opole tel. 884048233, e-mail: agata.kawalec@uni.opole.pl

Język EN