Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
673  Wpływ suplementacji wyciągiem z miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) na wybrane cechy lepkości krwi i stężenie elektrolitów w osoczu po wysiłku u trenujących mężczyzn   Effects of Ginkgo biloba supplementation on selected properties of blood viscosity and plasma electrolyte concentration after exercise in athletes   2017  PL  hyg-2017-4-414 
672  Wpływ 6-tygodniowej suplementacji ekstraktem z miłorzębu japońskiego na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi mężczyzn trenujących CrossFit   Effects of six week of supplementation with Ginkgo biloba extract on blood selected biochemical markers in CrossFit trained men   2017  PL  hyg-2017-4-408 
671  Przydatność wskaźników jakości diety HEI-2010 oraz DQI do oceny jakości diet studentek Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu   Usefulness of HEI-2010 and DQI diet quality indicators for quality assessment of female students’ diets of Wrocław Medical University   2017  PL  hyg-2017-4-400 
670  Profil transkrypcyjny w zaburzonym metabolizmie puryn w mięśniu szkieletowym mysiego modelu HdhQ150   Transcriptional profile of an altered purine metabolism in skeletal muscle of HdhQ150 mouse model   2017  EN  hyg-2017-4-395 
669  Zmiany poziomu deacetylazy histonów w mysich modelach choroby Huntingtona   Altered levels of histone deacetylases in HD mouse models   2017  EN  hyg-2017-4-391 
668  Schorzenia towarzyszące chorobie Huntingtona w polskiej populacji lokalnej   Huntington’s disease concomitant disorders in Polish local population   2017  PL  hyg-2017-4-385 
667  Laboratoryjnie potwierdzone przypadki zachorowania na grypę w sezonie epidemicznym 2016/2017 w województwie śląskim   Laboratory confirmed cases of influenza in epidemic season 2016/2017 in Silesian province   2017  PL  hyg-2017-4-380 
666  Kolonizacja wewnątrzszpitalna przewodu pokarmowego a ryzyko posocznicy o etiologii Klebsiella w grupie noworodków   Hospital-acquired Klebsiella spp. gut colonization vs. risk of Klebsiella-caused sepsis in newborns   2017  PL  hyg-2017-4-375 
665  Ocena zgodności wyników oznaczania przeciwciał przeciw Borrelia burgdorferi sensu lato uzyskanych techniką ELISA z wykorzystaniem testów różnych producentów   Assessment of result compatibility of anti-Borrelia burgdorferi sensu lato antibodies determination by use of ELISA technique-based kits of different manufacturers   2017  PL  hyg-2017-4-367 
664  Borelioza z Lyme rejestrowana na terenie województwa kujawsko-pomorskiego ze szczególnym uwzględnieniem przypadków uznanych jako choroba zawodowa. Część II. Lata 2006-2016   Lyme disease recorded in Kuyavian-Pomeranian voivodeship, with focus on cases recognized as occupational disease. Part II. Years 2006-2016   2017  PL  hyg-2017-4-360 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com