Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
653  Ocena skali konsumpcji papierosów nieprzeznaczonych na polski rynek na terenie wybranych miast Polski   Assessment of non-domestic cigarette consumption in selected Polish cities   2017  PL  hyg-2017-3-281 
652  Zachowania zdrowotne Romów mieszkających w Małopolsce   Health behavior of Roma living in Malopolska   2017  PL  hyg-2017-3-274 
651  Model uwarunkowań postrzegania relacji praca-dom oraz jej związki z wybranymi zmiennymi wśród pracowników posiadających pod opieką osoby zależne   Model of determinants in perception of work-home interaction and its connections with selected variables among employees caring for dependent persons   2017  PL  hyg-2017-3-265 
650  Pogłębione stany relaksacji i medytacji – doświadczenia ułatwiające i utrudniające versus rodzaj praktyki   Deepened relaxation-meditation states – facilitating and hindering experiences versus type of practice   2017  EN  hyg-2017-3-255 
649  Ocena satysfakcji zawodowej pielęgniarek zatrudnionych w Polsce i w Norwegii   Assessment of satisfaction of nurses working in Poland and Norway   2017  PL  hyg-2017-3-249 
648  Czytelność tekstów na stronach NFZ i MZ – analiza statystyczna oraz porównanie z popularnymi serwisami zdrowotnymi   Readability of online texts from National Health Fund and Polish Ministry of Health websites – a statistical analysis and a comparison with popular health websites   2017  PL  hyg-2017-3-241 
647  Praktyczne aspekty nadzoru Inspekcji Sanitarnej nad zakażeniami szpitalnymi wywołanymi przez Klebsiella pneumoniae typu NDM w woj. mazowieckim w 2016 r.   Practical aspects of Sanitary Inspection supervision over nosocomial infections caused by NDM Klebsiella Pneumoniae in Masovian Voivodeship in 2016   2017  PL  hyg-2017-3-234 
646  Metody dezynfekcji stosowane do usuwania zanieczyszczenia pałeczkami Legionella z instalacji wodociągowych w zakładach opieki zdrowotnej   Disinfection methods used to remove contamination with bacteria of Legionella genus from water supply systems in health care facilities   2017  PL  hyg-2017-3-226 
645  Wektory przenoszące choroby pasożytnicze, bakteryjne i wirusowe człowieka. II. Pluskwiaki, karaluchy, pchły, mrówki i kleszcze   Vectors carrying parasitic, bacterial and viral diseases in humans. II. Bugs, cockroaches, fleas, ants and ticks   2017  PL  hyg-2017-3-217 
644  Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości   Role of phytotherapy in promoting obesity treatment   2017  PL  hyg-2017-3-209 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com