Aktualny numer

2021-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Wspomaganie dietetyczne leczenia farmakologicznego pacjentów z łuszczycą   Dietary support of pharmacological psoriasis treatment   2017  PL  hyg-2017-4-335 
Związek między sezonem urodzenia a zdrowiem i długością życia u osób dorosłych – perspektywa epidemiologiczna   Association between season of birth, health, and lifespan in adults – an epidemiological perspective   2017  PL  hyg-2017-4-326 
Wektory przenoszące choroby pasożytnicze, bakteryjne i wirusowe człowieka. III. Ptaki i gryzonie   Vectors carrying parasitic, bacterial and viral diseases in humans. III. Birds and rodents   2017  PL  hyg-2017-4-321 
O potrzebie edukacji w zakresie zagrożeń wynikających z użycia nowych narkotyków. Część 2. Jak mówić do dzieci i młodzieży, ażeby nas słuchały?   About need for education of risks arising from use of new drugs. Part 2. How to talk to children and young people to listen to us?   2017  PL  hyg-2017-3-310 
Efekty rehabilitacji u osób w wieku 40-60 lat z zespołem bólowym kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego i towarzyszącymi zaburzeniami depresyjnymi – badanie wstępne   Rehabilitation effects in patients 40 to 60 years of age with low back pain and associated depression disorders   2017  PL  hyg-2017-3-304 
Wybrane zmiany skórne jako czynnik warunkujący jakość życia kobiet ciężarnych – badania pilotażowe   Selected skin lesions as a factor influencing pregnant women’s quality of life – a pilot study   2017  PL  hyg-2017-3-298 
Jakość życia a poczucie koherencji u osób leczonych onkologicznie w wieku geriatrycznym   Quality of life and sense of coherence in elderly patients treated oncologically   2017  PL  hyg-2017-3-292 
Wybrane restrykcje dietetyczne u pacjentów z zespołem jelita drażliwego   Selected dietary restrictions in patients with irritable bowel syndrome   2017  EN  hyg-2017-3-286 
Ocena skali konsumpcji papierosów nieprzeznaczonych na polski rynek na terenie wybranych miast Polski   Assessment of non-domestic cigarette consumption in selected Polish cities   2017  PL  hyg-2017-3-281 
Zachowania zdrowotne Romów mieszkających w Małopolsce   Health behavior of Roma living in Malopolska   2017  PL  hyg-2017-3-274 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL