Aktualny numer

2021-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Model uwarunkowań postrzegania relacji praca-dom oraz jej związki z wybranymi zmiennymi wśród pracowników posiadających pod opieką osoby zależne   Model of determinants in perception of work-home interaction and its connections with selected variables among employees caring for dependent persons   2017  PL  hyg-2017-3-265 
Pogłębione stany relaksacji i medytacji – doświadczenia ułatwiające i utrudniające versus rodzaj praktyki   Deepened relaxation-meditation states – facilitating and hindering experiences versus type of practice   2017  EN  hyg-2017-3-255 
Ocena satysfakcji zawodowej pielęgniarek zatrudnionych w Polsce i w Norwegii   Assessment of satisfaction of nurses working in Poland and Norway   2017  PL  hyg-2017-3-249 
Czytelność tekstów na stronach NFZ i MZ – analiza statystyczna oraz porównanie z popularnymi serwisami zdrowotnymi   Readability of online texts from National Health Fund and Polish Ministry of Health websites – a statistical analysis and a comparison with popular health websites   2017  PL  hyg-2017-3-241 
Praktyczne aspekty nadzoru Inspekcji Sanitarnej nad zakażeniami szpitalnymi wywołanymi przez Klebsiella pneumoniae typu NDM w woj. mazowieckim w 2016 r.   Practical aspects of Sanitary Inspection supervision over nosocomial infections caused by NDM Klebsiella Pneumoniae in Masovian Voivodeship in 2016   2017  PL  hyg-2017-3-234 
Metody dezynfekcji stosowane do usuwania zanieczyszczenia pałeczkami Legionella z instalacji wodociągowych w zakładach opieki zdrowotnej   Disinfection methods used to remove contamination with bacteria of Legionella genus from water supply systems in health care facilities   2017  PL  hyg-2017-3-226 
Wektory przenoszące choroby pasożytnicze, bakteryjne i wirusowe człowieka. II. Pluskwiaki, karaluchy, pchły, mrówki i kleszcze   Vectors carrying parasitic, bacterial and viral diseases in humans. II. Bugs, cockroaches, fleas, ants and ticks   2017  PL  hyg-2017-3-217 
Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości   Role of phytotherapy in promoting obesity treatment   2017  PL  hyg-2017-3-209 
Młodzież wobec starości i starzenia   Youth’s attitudes towards old age and aging   2017  PL  hyg-2017-3-203 
Obecność przeciwciał przeciwko antygenom Toxoplasma gondii u kobiet w ciąży z terenu północno-zachodniej Polski   Presence of antibodies against antigens of Toxoplasma gondii in pregnant women from northwestern Poland   2017  PL  hyg-2017-2-196 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL