Aktualny numer

2021-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Skuteczność ekranów akustycznych przy drogach szybkiego ruchu w ograniczaniu narażenia na metale ciężkie pochodzące z emisji liniowej   Effectiveness of highway noise barriers in reducing exposure to heavy metals from linear emission   2017  PL  hyg-2017-2-190 
Trendy demograficzne a obecność starszych ludzi w reklamie prasowej w Polsce w 2012 i 2016 roku – analiza porównawcza   Demographic trends and the presence of the elderly in Polish press advertising in 2012 and 2016 – a comparative study   2017  EN  hyg-2017-2-183 
Postrzeganie własnego ciała przez kobiety   Women’s self-perception of body image   2017  PL  hyg-2017-2-171 
Nutritional behaviours and physical activity of school employees, actions for improvements and their effects   Magdalena Woynarowska-Sołdan 1,3/, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 2,3/   2017  PL  hyg-2017-2-161 
Zastosowanie metod medycyny uzupełniającej i alternatywnej w chorobie Huntingtona   Application of complementary and alternative medicine methods in Huntington’s disease   2017  EN  hyg-2017-2-157 
Terapia manualna w pracy z blizną po operacji cięcia cesarskiego   Manual therapy for a scar after cesarean section   2017  PL  hyg-2017-2-151 
Badanie wzorów żywienia jako metoda oceny związku sposobu żywienia z ryzykiem rozwoju choroby nowotworowej   Dietary patterns analysis as a method of assessment of dietary habits in cancer prevention   2017  PL  hyg-2017-2-138 
Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy   Diet and nutrition in psoriasis treatment   2017  PL  hyg-2017-2-131 
Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy   Supplementation supporting prevention and treatment of candidiasis   2017  PL  hyg-2017-2-126 
Zmęczenie jako objaw przewlekłego zapalenia w chorobach reumatycznych   Fatigue as a clinical manifestation of chronic inflammation in rheumatic diseases   2017  PL  hyg-2017-2-119 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL