Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
793  Choroby cywilizacyjne – działania profilaktyczne i interwencyjne   Civilization diseases – prevention and intervention   2021  PL  hyg-2021-1-014 
792  Alergie i nietolerancje pokarmowe – rola diety eliminacyjnej   Food allergies and intolerances – the role of an elimination diet   2021  PL  hyg-2021-1-001 
791  Epidemiologia chorób przewlekłych wśród dzieci i młodzieży w wybranych miastach województwa śląskiego   Epidemiology of chronic diseases among children and adolescents in selected cities of the Silesian Voivodship   2020  PL  hyg-2020-4-167 
790  Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie miesięcy letnich 2020 r.   Morbidity and in-hospital mortality of COVID-19 in the Silesian Voivodship during the summertime in 2020   2020  PL  hyg-2020-4-161 
789  Tajemnice zapachu   Secrets of the fragrance   2020  PL  hyg-2020-4-154 
788  Wpływ leczenia onkologicznego na agenezę zębów u pacjentów dorosłych po przebytej w dzieciństwie chemioterapii i radioterapii   Effect of oncological treatment on tooth agenesis in adult patients after childhood chemotherapy and radiotherapy   2020  PL  hyg-2020-4-148 
787  Wykorzystanie innowacyjnych technologii w badaniu i ocenie sposobu żywienia   Use of innovative technologies in the study and assessment of diet   2020  PL  hyg-2020-4-142 
786  Fałszowanie żywności – realne zagrożenie bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumentów   Food adulteration – a real threat to food safety and consumer health   2020  PL  hyg-2020-4-133 
785  Najczęściej popełniane błędy żywieniowe przez pacjentów z kamicą układu moczowego   The most common nutritional mistakes in patients with urolithiasis   2020  PL  hyg-2020-3-126 
784  Czynniki motywujące osoby dorosłe do podjęcia decyzji o odchudzaniu   Factors motivating adults to make decision to lose weight   2020  PL  hyg-2020-3-121 

Informacja-artykuł
Badanie ankietowe wśród kobiet w wieku rozrodczym dotyczące pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej
Questionnaire research among women of childbearing age concerning preliminary prevention of neutral tube defects cz 1,2/
2011
kwas foliowy, wady cewy nerwowej, kobiety w wieku rozrodczym, suplementacja kwasem foliowym, produkty spożywcze wzbogacane w kwas foliowy, profilaktyka pierwotna
folic acid, neural tube defects, women of childbearing age, folic acid supplementation, folic acid fortification of food, preliminary prevention
2011-01-28
Ewa Ehmke vel Emczyńska 1/, Hanna Kunachowi
1/ Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny 2/ Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. E. Ciołka 27, 01-445 Warszawa tel. 22 836 09 72, fax 22 836 09 71, e-mail: ewa.ehmke@wum.edu.pl prof. dr hab. Hanna Kunachowicz, Instytut Żywności i Żywienia, ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa tel. 22 550 97 08, e-mail: hkunachowicz@izz.waw.pl