Aktualny numer

2025-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych  Risk factors for Surgical Site Infection after cardiac surgery  2025  PL  hyg-2025-1-019 
Ocena zależności między czynnikami demograficznymi a zachowaniami żywieniowymi młodzieży siedleckich szkół ponadpodstawowych  An assessment of relationship between demographic factors and nutritional habits of teenagers from secondary schools in Siedlce  2025  PL  hyg-2025-1-012 
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku  The problem of malnutrition in the elderly  2025  PL  hyg-2025-1-007 
Poziom barier aktywności fizycznej wśród pracowników callcenter  The level of physical activity barriers among callcenter employees  2025  PL  hyg-2025-1-001 
Leczenie przewlekłego zapalenia zatok przynosowych   Treatment of chronic rhinosinusitis   2021  PL  hyg-2021-1-042 
Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.   Impact of infants’ and nursing mothers’ diet on the occurrence of allergies in the first decade of life of children from south-western Poland   2021  PL  hyg-2021-1-037 
Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie drugiej fali zakażeń w 2020 r.   Morbidity and in-hospital mortality of COVID-19 in the Silesian Voivodship during the second wave of infections in 2020   2021  PL  hyg-2021-1-031 
Unikatowe cechy radiacyjnych technologii sterylizacji i higienizacji   Unique features of radiation sterilization and hygienization technologies   2021  PL  hyg-2021-1-024 
Choroby cywilizacyjne – działania profilaktyczne i interwencyjne   Civilization diseases – prevention and intervention   2021  PL  hyg-2021-1-014 
Alergie i nietolerancje pokarmowe – rola diety eliminacyjnej   Food allergies and intolerances – the role of an elimination diet   2021  PL  hyg-2021-1-001 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Ewolucja zawodu ratownika medycznego w Polsce oraz zagrożenia związane z jego wykonywaniem
Tytuł En Evolution of the paramedic profession in Poland and the job related risks
Rok 2019
Slowa Pl ratownik medyczny, kształcenie zawodowe, Państwowe Ratownictwo Medyczne, czynniki ryzyka zawodowego
Slowa kluczowe En paramedic, occupational education, State of Emergency Medical Services, occupational risk factors
Zakwalifikowano do druku 2019-01-22
Autor Maciej Sip 1/, Karol Juskowiak 1/, Małgorzata Zgorzalewicz-Stachowiak 2/, Krystyna Zeńczak-Praga 2/, Marcin Rybakowski 3/, Roland Podlewski 1/
Afiliacja 1/ Zakład Ratownictwa Medycznego, Katedra Medycyny Ratunkowej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2/ Pracownia Elektrodiagnostyki Medycznej, Katedra i Zakład Profilaktyki Zdrowotnej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 3/ Zakład Medycyny Ratunkowej, Katedra Medycyny Ratunkowej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Tekst Pl
Tekst En
Adres do korespondencji mgr Maciej Sip Zakład Ratownictwa Medycznego, Katedra Medycyny Ratunkowej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu ul. Rokietnicka 7, 60-806 Poznań tel. 504 46 83 64, e-mail: msip@ump.edu.pl © Hygeia Public Health 2019, 54(1): 15-22 www.h-ph.pl Nadesłano: 11.01.2019 Zakwalifikowano do druku: 22.01.2019
Język PL