Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
793  Choroby cywilizacyjne – działania profilaktyczne i interwencyjne   Civilization diseases – prevention and intervention   2021  PL  hyg-2021-1-014 
792  Alergie i nietolerancje pokarmowe – rola diety eliminacyjnej   Food allergies and intolerances – the role of an elimination diet   2021  PL  hyg-2021-1-001 
791  Epidemiologia chorób przewlekłych wśród dzieci i młodzieży w wybranych miastach województwa śląskiego   Epidemiology of chronic diseases among children and adolescents in selected cities of the Silesian Voivodship   2020  PL  hyg-2020-4-167 
790  Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie miesięcy letnich 2020 r.   Morbidity and in-hospital mortality of COVID-19 in the Silesian Voivodship during the summertime in 2020   2020  PL  hyg-2020-4-161 
789  Tajemnice zapachu   Secrets of the fragrance   2020  PL  hyg-2020-4-154 
788  Wpływ leczenia onkologicznego na agenezę zębów u pacjentów dorosłych po przebytej w dzieciństwie chemioterapii i radioterapii   Effect of oncological treatment on tooth agenesis in adult patients after childhood chemotherapy and radiotherapy   2020  PL  hyg-2020-4-148 
787  Wykorzystanie innowacyjnych technologii w badaniu i ocenie sposobu żywienia   Use of innovative technologies in the study and assessment of diet   2020  PL  hyg-2020-4-142 
786  Fałszowanie żywności – realne zagrożenie bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumentów   Food adulteration – a real threat to food safety and consumer health   2020  PL  hyg-2020-4-133 
785  Najczęściej popełniane błędy żywieniowe przez pacjentów z kamicą układu moczowego   The most common nutritional mistakes in patients with urolithiasis   2020  PL  hyg-2020-3-126 
784  Czynniki motywujące osoby dorosłe do podjęcia decyzji o odchudzaniu   Factors motivating adults to make decision to lose weight   2020  PL  hyg-2020-3-121 

Informacja-artykuł
Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej
Role of diet and xenobiotics in the composition of gut microbiota
2019
dieta, mikrobiom, błonnik pokarmowy, ksenobiotyki
diet, microbiome, dietary fibre, xenobiotics
2019-09-10
Małgorzata Jeziorek, Bożena Regulska-Ilow
Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Małgorzata Jeziorek Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu ul. Parkowa 34, 51-616 Wrocław tel. 713483531, e-mail: malgorzata.jeziorek@umed.wroc.pl © Hygeia Public Health 2019, 54(3): 131-143 www.h-ph.pl Nadesłano: 09.05.2019 Zakwalifikowano do druku: 10.09.2019