Aktualny numer

2025-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych  Risk factors for Surgical Site Infection after cardiac surgery  2025  PL  hyg-2025-1-019 
Ocena zależności między czynnikami demograficznymi a zachowaniami żywieniowymi młodzieży siedleckich szkół ponadpodstawowych  An assessment of relationship between demographic factors and nutritional habits of teenagers from secondary schools in Siedlce  2025  PL  hyg-2025-1-012 
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku  The problem of malnutrition in the elderly  2025  PL  hyg-2025-1-007 
Poziom barier aktywności fizycznej wśród pracowników callcenter  The level of physical activity barriers among callcenter employees  2025  PL  hyg-2025-1-001 
Leczenie przewlekłego zapalenia zatok przynosowych   Treatment of chronic rhinosinusitis   2021  PL  hyg-2021-1-042 
Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.   Impact of infants’ and nursing mothers’ diet on the occurrence of allergies in the first decade of life of children from south-western Poland   2021  PL  hyg-2021-1-037 
Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie drugiej fali zakażeń w 2020 r.   Morbidity and in-hospital mortality of COVID-19 in the Silesian Voivodship during the second wave of infections in 2020   2021  PL  hyg-2021-1-031 
Unikatowe cechy radiacyjnych technologii sterylizacji i higienizacji   Unique features of radiation sterilization and hygienization technologies   2021  PL  hyg-2021-1-024 
Choroby cywilizacyjne – działania profilaktyczne i interwencyjne   Civilization diseases – prevention and intervention   2021  PL  hyg-2021-1-014 
Alergie i nietolerancje pokarmowe – rola diety eliminacyjnej   Food allergies and intolerances – the role of an elimination diet   2021  PL  hyg-2021-1-001 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL