Aktualny numer

2025-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego po zabiegach kardiochirurgicznych  Risk factors for Surgical Site Infection after cardiac surgery  2025  PL  hyg-2025-1-019 
Ocena zależności między czynnikami demograficznymi a zachowaniami żywieniowymi młodzieży siedleckich szkół ponadpodstawowych  An assessment of relationship between demographic factors and nutritional habits of teenagers from secondary schools in Siedlce  2025  PL  hyg-2025-1-012 
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku  The problem of malnutrition in the elderly  2025  PL  hyg-2025-1-007 
Poziom barier aktywności fizycznej wśród pracowników callcenter  The level of physical activity barriers among callcenter employees  2025  PL  hyg-2025-1-001 
Leczenie przewlekłego zapalenia zatok przynosowych   Treatment of chronic rhinosinusitis   2021  PL  hyg-2021-1-042 
Wpływ sposobu żywienia niemowląt i matek karmiących na wystąpienie alergii w pierwszej dekadzie życia dzieci z południowo-zachodniej Polski.   Impact of infants’ and nursing mothers’ diet on the occurrence of allergies in the first decade of life of children from south-western Poland   2021  PL  hyg-2021-1-037 
Chorobowość i śmiertelność wewnątrzszpitalna z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie drugiej fali zakażeń w 2020 r.   Morbidity and in-hospital mortality of COVID-19 in the Silesian Voivodship during the second wave of infections in 2020   2021  PL  hyg-2021-1-031 
Unikatowe cechy radiacyjnych technologii sterylizacji i higienizacji   Unique features of radiation sterilization and hygienization technologies   2021  PL  hyg-2021-1-024 
Choroby cywilizacyjne – działania profilaktyczne i interwencyjne   Civilization diseases – prevention and intervention   2021  PL  hyg-2021-1-014 
Alergie i nietolerancje pokarmowe – rola diety eliminacyjnej   Food allergies and intolerances – the role of an elimination diet   2021  PL  hyg-2021-1-001 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Wpływ czynników demograficznych na jakość i skuteczność mikrobiologiczną procedury higienicznej dezynfekcji rąk wśród personelu medycznego
Tytuł En The impact of demographic factors on quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers
Rok 2025
Slowa Pl higiena rąk, personel medyczny, dezynfekcja, czynniki demograficzne, jakość
Slowa kluczowe En hand hygiene, health care workers, disinfection, de-mographic factors, quality
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Justyna Piwowarczyk 1/, Anna Kawalec 2/, Agata Kawalec-Rutkowska 3/, Katarzyna Sołtys-Bolibrzuch 4/, Krystyna Pawlas 1/
Afiliacja

1/ Zakład Zdrowia Środowiskowego i Medycyny Pracy, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 2/ Katedra i Klinika Nefrologii Pediatrycznej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 3/ Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski, 4/ Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu

Tekst Pl

Wprowadzenie. Zakażenia szpitalne, to zakażenia występujące u pacjenta w wyniku procesu opieki w szpitalu lub innym zakła-dzie opieki zdrowotnej, które nie były obecne ani nie były w okresie wylęgania w momencie przyjęcia. Higiena rąk odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zakażeniom szpitalnym.
Cel. Ustalenie czy czynniki demograficzne wpływają na jakość i skuteczność mikrobiologiczną higieny rąk wśród personelu medycznego.
Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 200 pracowników służby zdrowia. Metody obejmowały: kwestionariusz, wizualizację dezynfekowanych rąk w świetle UV, badanie mikrobiologiczne rąk przed i po dezynfekcji.
Wyniki. Kolonizacja bakteryjna po dezynfekcji dłoni różniła się w zależności od doświadczenia zawodowego (p = 0,03). Stwierdzono tendencję rosnącej skuteczności higieny rąk wraz z wiekiem. Pielęgniarki dezynfekowały ręce niemal 2,5 razy częściej niż lekarze. Stwierdzono istotne różnice w kolonizacji bakteryjnej rąk pracowników OIT. Najczęściej pomijanymi obszarami podczas de-zynfekcji dłoni (widocznymi w lampie UV) były opuszki palców i wały paznokciowe (46%), podstawa kciuka (37%).
Wnioski. Powtarzające się szkolenia w zakresie higieny rąk są konieczne w celu poprawy jakości i skuteczności procedur higieny rąk.

Tekst En

Introduction. Healthcare-associated infections (HCAIs) are de-fined as infections occurring in a patient during the process of care in a hospital or other healthcare facility, which was not present or incubating at the time of admission. Hand hygiene plays a key role in the prevention of HCAIs.
Aim. To define if demographic factors affect the quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers.
Material and method. In the study participated 200 healthcare workers. The methods included: questionnaire, disinfected hands’ visualization in UV-light, microbial examination of hands before and after disinfection.
Results. Bacterial colonization after hand rub differed according to work experience (p=0.03). An increasing tendency in effec-tiveness of hand hygiene with age was found. The nurses declared to disinfect hands nearly 2.5 times more frequent than medical doctors. The differences were found in the colonization of ICU workers hands. The most often omitted regions during hand rub (seen in the UV lamp) were fingertips and nail folds (46%), the base of the thumb (37%).
Conclusion. The repeated training in hand hygiene is required to improve the quality and effectiveness of hand hygiene.

Adres do korespondencji

dr n. med. Agata Kawalec-Rutkowska, Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski ul. Oleska 48, 45-052 Opole tel. 884048233, e-mail: agata.kawalec@uni.opole.pl

Język EN