| Tytul Pl |
Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na aktywność syntazy tlenku azotu i potencjał antyoksydacyjny w ścianie aorty w stanie poposiłkowym u szczurów
|
|
Tytuł En |
Effect of sweet taste carrier on postprandial activity of endothelial nitric oxide synthase and antioxidant status in rat aortic wall
|
| Rok |
2016 |
| Slowa Pl |
śródbłonek naczyń krwionośnych, słodziki, śródbłonkowa syntaza tlenku azotu, peroksydaza glutationowa, okres poposiłkowy
|
| Slowa kluczowe En |
endothelium, sweeteners, endothelial nitric oxide synthase, glutathione peroxidase, postprandial period
|
| Zakwalifikowano do druku |
2016-05-30 |
| Autor |
Sylwia Biegańska-Hensoldt, Ewelina Pałkowska-Goździk, Danuta Rosołowska-Huszcz
|
| Afiliacja |
Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
|
| Tekst Pl |
|
| Tekst En |
|
| Adres do korespondencji |
mgr inż. Sylwia Biegańska-Hensoldt Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk
|
| Język |
PL |
|
|