Aktualny numer

2020-4
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Wybrane aspekty pomiaru jakości umierania i śmierci w opiece paliatywnej   Selected aspects of measuring quality of dying and death in palliative care   2016  PL  hyg-2016-3-262 
Rola kompetencji międzykulturowych na rynku turystyki medycznej w Polsce   Role of inter-cultural competence on medical tourism market in Poland   2016  PL  hyg-2016-3-255 
Kontekstualne determinanty współpracy pomiędzy Polską i Unią Europejską w procesie tworzenia polityki zdrowotnej   Contextual determinants of cooperation between Poland and European Union in process of health policy making   2016  EN  hyg-2016-3-249 
Logiczny model programu zdrowotnego, czyli jak przygotować skuteczny program polityki zdrowotnej w jednostce samorządu terytorialnego   Logic model or how to develop an effective health program at local government unit   2016  PL  hyg-2016-3-242 
Dylematy oceny polityki zdrowotnej – przegląd piśmiennictwa międzynarodowego   Dilemmas in health policy assessment – international literature review   2016  PL  hyg-2016-3-235 
Formy zatrudniania i wynagradzania lekarzy w Polsce z perspektywy polskiego neurologa pracującego w Danii   Forms of employment and remuneration of doctors in Poland from the perspective of Polish neurologist working in Denmark   2016  PL  hyg-2016-2-231 
Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na proporcję T3/rT3, stężenie cholesterolu całkowitego i jego poziom w wątrobie u szczurów   Effect of sweet flavor carrier on T3/rT3 ratio, plasma and liver total cholesterol level in rats   2016  EN  hyg-2016-2-226 
Wpływ rodzaju nośnika smaku słodkiego na aktywność syntazy tlenku azotu i potencjał antyoksydacyjny w ścianie aorty w stanie poposiłkowym u szczurów   Effect of sweet taste carrier on postprandial activity of endothelial nitric oxide synthase and antioxidant status in rat aortic wall   2016  PL  hyg-2016-2-221 
Poczucie osamotnienia wśród pacjentów z przewlekłymi schorzeniami płuc. Część 1. Poczucie osamotnienia w bliskich związkach   Loneliness among patients with chronic lung diseases. Part 1. Loneliness in close relationships   2016  PL  hyg-2016-2-215 
Czas przeżycia pacjentów hemodializowanych. Prospektywne, jednoośrodkowe badanie   Survival time of patients on hemodialysis. A prospective one-center study   2016  EN  hyg-2016-2-209 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL