Aktualny numer

2020-4
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Ocena zachowań zdrowotnych osób po 60 roku życia   Evaluation of health behaviours of individuals aged over 60 years   2016  EN  hyg-2016-2-202 
Postrzeganie przez uczniów środowiska społecznego i edukacyjnego gimnazjum w zależności od wyników jego całościowej zewnętrznej ewaluacji   Student perception of junior high school’s social and educational environment depending on results of comprehensive external evaluation   2016  PL  hyg-2016-2-194 
Płeć a wybrane zachowania zdrowotne młodzieży gimnazjalnej   Gender versus selected health behaviors in Polish junior high school students   2016  PL  hyg-2016-2-187 
Czas trwania snu u uczniów i jego związek z podejmowanymi zachowaniami zdrowotnymi   Sleep duration among students and its association with health behaviors   2016  PL  hyg-2016-2-179 
Ocena wiedzy młodzieży akademickiej na temat boreliozy i innych chorób odkleszczowych   Evaluation of students’ knowledge about Lyme disease and other tick-borne diseases   2016  PL  hyg-2016-2-171 
Opinia pacjentów Podstawowej Opieki Zdrowotnej na temat ordynowania wybranych leków i wystawiania recept przez pielęgniarki   Primary Health Care patients’ opinions on prescribing selected medications by nurses   2016  PL  hyg-2016-2-161 
Wyjątkowość zapachu   Uniqueness of scent   2016  PL  hyg-2016-2-154 
Implikacje zdrowotne bezrobocia w Polsce i na Śląsku na tle zmian społecznych   Health implications of unemployment in Poland and Silesia, against background of social change   2016  PL  hyg-2016-2-146 
Skargi na własne kompetencje poznawcze: przejawy, uwarunkowania i znaczenie   Complaints about one’s own cognitive competences: manifestations, determinants and meaning   2016  PL  hyg-2016-2-141 
Enterokoki oporne na wankomycynę jako czynniki etiologiczne zakażeń związanych z opieką zdrowotną – chorobotwórczość i metody kontroli   Vancomycin-resistant enterococci as etiologic agents in healthcare-associated infections – pathogenicity and control methods   2016  PL  hyg-2016-2-134 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL