Aktualny numer

2020-4
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Przegląd antropometrycznych mierników otłuszczenia ciała stosowanych w diagnozowaniu otyłości   Anthropometric measures of body composition used in obesity diagnosis – an overview   2016  PL  hyg-2016-2-124 
Internet w badaniach interwencyjnych ukierunkowanych na profilaktykę chorób nowotworowych   Internet in interventional studies on cancer prevention   2016  PL  hyg-2016-2-115 
Brafitting – aspekty praktyczne i zdrowotne   Brafitting – practical and health-related aspects   2016  PL  hyg-2016-1-108 
Zjawisko stosowania substancji psychoaktywnych w wybranej grupie młodzieży licealnej   Phenomenon of psychoactive substance use in a selected group of secondary school youth   2016  PL  hyg-2016-1-101 
Ocena wysiłku w treningu funkcjonalnym starszych kobiet   Assessment of effort in functional training of elderly women   2016  PL  hyg-2016-1-096 
Przeszacowania aktywności fizycznej ocenianej za pomocą długiej wersji IPAQ – na podstawie ogólnopolskich badań   Overestimation of physical activity by long IPAQ in a Polish nationwide study   2016  EN  hyg-2016-1-087 
Wpływ czynników socjo-demograficznych na jakość życia pacjentów leczonych hemodializą   Impact of socio-demographical factors on quality of life of patients treated with haemodialysis   2016  PL  hyg-2016-1-082 
Zmienność zachowań zdrowotnych pacjentów z pierwszym zawałem serca leczonych metodą pierwotnej angioplastyki wieńcowej – obserwacja roczna   Health behavior va riations in a group of patients after first myocardial infarction treated with primary percutaneous coronary intervention – 1-year follow-up   2016  PL  hyg-2016-1-077 
Ocena dolegliwości bólowych u pacjentów leczonych metodą koronarografii i przezskórnej angioplastyki wieńcowej   Assessment of pain intensity in patients treated with coronary arteriography and percutaneous coronary intervention   2016  PL  hyg-2016-1-071 
Ocena częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych przez chorych zakwalifikowanych do zabiegowego leczenia otyłości   Assessment of selected food intake frequency in obese patients qualified for bariatric surgery   2016  PL  hyg-2016-1-066 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL