Aktualny numer

2020-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Problemy pomiaru funkcji kognitywnych a wyniki oceny jakości życia osób w podeszłym wieku   Problems with measuring cognitive functions and results of quality-of-life assessment in the elderly   2015  PL  hyg-2015-4-657 
Poczucie satysfakcji z życia słuchaczy Uniwersytetów Trzeciego Wieku   Sense of satisfaction with life in participants of University of Third Age   2015  PL  hyg-2015-4-649 
Czynniki najbardziej wpływające na jakość życia kobiet z nietrzymaniem moczu   Factors most significantly affecting quality of life in women with urinary incontinence   2015  PL  hyg-2015-4-643 
Wiedza pielęgniarek na temat sposobów oceny masy ciała i jej wpływu na ciśnienie tętnicze krwi   Nurses’ knowledge on assessment of body mass and its effect on blood pressure   2015  PL  hyg-2015-4-637 
Rola poziomu stresu w doświadczaniu kryzysu w wartościowaniu przez pielęgniarki   Role of stress level in value crisis among nurses   2015  PL  hyg-2015-4-630 
Psychospołeczne warunki pracy pielęgniarek   Psychosocial working conditions of nurses   2015  PL  hyg-2015-4-621 
Sytuacyjne uwarunkowania wzrostu potraumatycznego u osób z nabytą niepełnosprawnością ruchową   Situational determinants of posttraumatic growth in persons with acquired physical disabilities   2015  PL  hyg-2015-4-612 
Analiza trendów absencji chorobowej w Polsce w latach 2006-2013   Analysis of sick leave trends in Poland between 2006-2013   2015  PL  hyg-2015-4-604 
Występowanie rotawirusów i adenowirusów u dzieci z objawami biegunki na terenie Dolnego Śląska   Rotavirus and adenovirus occurrence in children with diarrhea symptoms in Lower Silesia   2015  PL  hyg-2015-4-598 
Jak przeciwdziałać spadkowi liczby studiujących na kierunku zdrowie publiczne?   How to counteract decline of student numbers in public health field?   2015  PL  hyg-2015-4-589 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL