Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
783  Chorobowość i śmiertelność wśród osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 w województwie śląskim w trakcie pierwszej fali zakażeń   Morbidity and mortality among people hospitalized due to COVID-19 in the Silesian Voivodship during the first wave of infections   2020  PL  hyg-2020-3-115 
782  Pacjent-senior z chorobą nowotworową – punkt widzenia onkologa   Senior patient with neoplastic disease – oncologist’s point of view   2020  PL  hyg-2020-3-107 
781  Wpływ snu na wydzielanie greliny, leptyny i insuliny w kontekście rozwoju chorób cywilizacyjnych   Effect of sleep on ghrelin, leptin and insulin secretion in the context of development of civilization diseases   2020  PL  hyg-2020-3-099 
780  Asprozyna – aktualny stan wiedzy   Asprosin – the current state of knowledge   2020  PL  hyg-2020-3-093 
779  Inwazyjna choroba meningokokowa – opis przypadków   Invasive meningococcal disease – a cases report   2020  PL  hyg-2020-2-084 
778  Porównanie zachowań zdrowotnych studentów kierunków medycznych i niemedycznych – przegląd piśmiennictwa polskiego   Comparison of health behaviours of medical and non-medical students – a review of the Polish literature   2020  PL  hyg-2020-2-077 
777  Prozdrowotny i antyzdrowotny styl życia na stronach WWW głównych portali w Polsce   Pro-health and anti-health lifestyle on the websites of the main portals in Poland   2020  PL  hyg-2020-2-071 
776  Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranej grupy osób w średnim wieku w aspekcie ryzyka zespołu metabolicznego   Assessment of nutritional status and nutritional habits in a selected group of middle-aged people as related to metabolic syndrome risk   2020  PL  hyg-2020-2-063 
775  Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018   Food adulteration in Poland in 2015-2018   2020  PL  hyg-2020-2-056 
774  Wpływ emisji zanieczyszczeń z biopaliw na środowisko i zdrowie człowieka   Effect of pollutants emissions from biofuels on the environment and human health   2020  PL  hyg-2020-2-045 

Informacja-artykuł
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
2025
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
parabens, preservatives, health risk
2022-02-02
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl