Aktualny numer

2020-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Nierówności w zdrowiu jako wyzwanie polityczne   Health inequalities as a political challenge   2015  PL  hyg-2015-3-441 
Przyczyny i przyczyny przyczyn nierówności w zdrowiu   Causes and causes of the causes of health inequalities   2015  PL  hyg-2015-3-435 
Kryzys związany z uchodźcami nie jest chwilowy   Refugee crisis is not temporary   2015  PL  hyg-2015-3-427 
Omówienie książki pt.: „Podstawy interdyscyplinarności w naukach o zdrowiu. Poznawcza tożsamość dyscyplin badających socjokulturowy wymiar zdrowia i choroby”   Review of the book: „Fundamentals of interdisciplinarity in health sciences. The cognitive identity of disciplines that study sociocultural dimension of health and illness”   2015  PL  hyg-2015-2-411 
Analiza czynników zwiększających ryzyko upadków wśród osób starszych mieszkających w środowisku domowym   Analysis of factors increasing risk of falls among the elderly living at home   2015  PL  hyg-2015-2-406 
Rola prasy w promocji zdrowia   Role of press in health promotion   2015  PL  hyg-2015-2-401 
Style radzenia sobie ze stresem u rodziców dzieci hospitalizowanych w Oddziale Intensywnej Terapii Noworodka   Styles of coping with stress in parents of children hospitalized in Neonatal Intensive Care Unit   2015  PL  hyg-2015-2-395 
Porównanie obrazów cytologicznych z wymazów szyjki macicy pobranych od pacjentek prywatnych versus korzystających ze świadczeń medycznych finansowanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia   Comparison of cytological images from cervical smears of private patients versus those of patients using medical services funded by National Health Fund   2015  PL  hyg-2015-2-389 
Nierówności w dostępie do opieki zdrowotnej według statusu społeczno-ekonomicznego   Inequalities in access to healthcare according to socio-economic status   2015  PL  hyg-2015-2-383 
Wpływ bezrobocia na zdrowie i jakość życia osób w starszej grupie wieku produkcyjnego   Effects of unemployment on health and quality of life in older production age group   2015  PL  hyg-2015-2-372 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL