Aktualny numer

2025-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Wpływ snu na wydzielanie greliny, leptyny i insuliny w kontekście rozwoju chorób cywilizacyjnych   Effect of sleep on ghrelin, leptin and insulin secretion in the context of development of civilization diseases   2020  PL  hyg-2020-3-099 
Asprozyna – aktualny stan wiedzy   Asprosin – the current state of knowledge   2020  PL  hyg-2020-3-093 
Inwazyjna choroba meningokokowa – opis przypadków   Invasive meningococcal disease – a cases report   2020  PL  hyg-2020-2-084 
Porównanie zachowań zdrowotnych studentów kierunków medycznych i niemedycznych – przegląd piśmiennictwa polskiego   Comparison of health behaviours of medical and non-medical students – a review of the Polish literature   2020  PL  hyg-2020-2-077 
Prozdrowotny i antyzdrowotny styl życia na stronach WWW głównych portali w Polsce   Pro-health and anti-health lifestyle on the websites of the main portals in Poland   2020  PL  hyg-2020-2-071 
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranej grupy osób w średnim wieku w aspekcie ryzyka zespołu metabolicznego   Assessment of nutritional status and nutritional habits in a selected group of middle-aged people as related to metabolic syndrome risk   2020  PL  hyg-2020-2-063 
Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018   Food adulteration in Poland in 2015-2018   2020  PL  hyg-2020-2-056 
Wpływ emisji zanieczyszczeń z biopaliw na środowisko i zdrowie człowieka   Effect of pollutants emissions from biofuels on the environment and human health   2020  PL  hyg-2020-2-045 
Wyzwania dla przyszłych działań PTH   Challenges for future activities of PTH   2020  PL  hyg-2020-1-041 
Porównanie jakości świeżo wyciskanych i handlowych soków grejpfrutowych   Comparision of the quality of freshly squeezed and commercial grapefruit juices   2020  PL  hyg-2020-1-036 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Wpływ czynników demograficznych na jakość i skuteczność mikrobiologiczną procedury higienicznej dezynfekcji rąk wśród personelu medycznego
Tytuł En The impact of demographic factors on quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers
Rok 2025
Slowa Pl higiena rąk, personel medyczny, dezynfekcja, czynniki demograficzne, jakość
Slowa kluczowe En hand hygiene, health care workers, disinfection, de-mographic factors, quality
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Justyna Piwowarczyk 1/, Anna Kawalec 2/, Agata Kawalec-Rutkowska 3/, Katarzyna Sołtys-Bolibrzuch 4/, Krystyna Pawlas 1/
Afiliacja

1/ Zakład Zdrowia Środowiskowego i Medycyny Pracy, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 2/ Katedra i Klinika Nefrologii Pediatrycznej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 3/ Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski, 4/ Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu

Tekst Pl

Wprowadzenie. Zakażenia szpitalne, to zakażenia występujące u pacjenta w wyniku procesu opieki w szpitalu lub innym zakła-dzie opieki zdrowotnej, które nie były obecne ani nie były w okresie wylęgania w momencie przyjęcia. Higiena rąk odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zakażeniom szpitalnym.
Cel. Ustalenie czy czynniki demograficzne wpływają na jakość i skuteczność mikrobiologiczną higieny rąk wśród personelu medycznego.
Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 200 pracowników służby zdrowia. Metody obejmowały: kwestionariusz, wizualizację dezynfekowanych rąk w świetle UV, badanie mikrobiologiczne rąk przed i po dezynfekcji.
Wyniki. Kolonizacja bakteryjna po dezynfekcji dłoni różniła się w zależności od doświadczenia zawodowego (p = 0,03). Stwierdzono tendencję rosnącej skuteczności higieny rąk wraz z wiekiem. Pielęgniarki dezynfekowały ręce niemal 2,5 razy częściej niż lekarze. Stwierdzono istotne różnice w kolonizacji bakteryjnej rąk pracowników OIT. Najczęściej pomijanymi obszarami podczas de-zynfekcji dłoni (widocznymi w lampie UV) były opuszki palców i wały paznokciowe (46%), podstawa kciuka (37%).
Wnioski. Powtarzające się szkolenia w zakresie higieny rąk są konieczne w celu poprawy jakości i skuteczności procedur higieny rąk.

Tekst En

Introduction. Healthcare-associated infections (HCAIs) are de-fined as infections occurring in a patient during the process of care in a hospital or other healthcare facility, which was not present or incubating at the time of admission. Hand hygiene plays a key role in the prevention of HCAIs.
Aim. To define if demographic factors affect the quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers.
Material and method. In the study participated 200 healthcare workers. The methods included: questionnaire, disinfected hands’ visualization in UV-light, microbial examination of hands before and after disinfection.
Results. Bacterial colonization after hand rub differed according to work experience (p=0.03). An increasing tendency in effec-tiveness of hand hygiene with age was found. The nurses declared to disinfect hands nearly 2.5 times more frequent than medical doctors. The differences were found in the colonization of ICU workers hands. The most often omitted regions during hand rub (seen in the UV lamp) were fingertips and nail folds (46%), the base of the thumb (37%).
Conclusion. The repeated training in hand hygiene is required to improve the quality and effectiveness of hand hygiene.

Adres do korespondencji

dr n. med. Agata Kawalec-Rutkowska, Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski ul. Oleska 48, 45-052 Opole tel. 884048233, e-mail: agata.kawalec@uni.opole.pl

Język EN