Aktualny numer

2025-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Dynamika i zróżnicowanie przestrzenne zachorowalności i umieralności kobiet z powodu nowotworu złośliwego piersi   Dynamics and spatial differentiation of women’s morbidity and mortality due to breast cancer   2020  PL  hyg-2020-1-027 
Aktywność fizyczna i zachowania żywieniowe krakowskich studentek kierunków medycznych i technicznych   Physical activity and nutritional behaviours of female Cracow students of medical and technical fields of study   2020  EN  hyg-2020-1-021 
Wskaźnik otyłości trzewnej (VAI) – proste narzędzie do oceny ryzyka kardiometabolicznego u kobiet z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy – badanie wstępne   Visceral adiposity index (VAI) – a simple cardiometabolic risk assessment tool in women with autoimmune thyroiditis – preliminary study   2020  PL  hyg-2020-1-014 
Wysiłek fizyczny typu dynamicznego – wybrane zagadnienia   Dynamic physical effort – selected issues   2020  PL  hyg-2020-1-007 
Wpływ diety wegetariańskiej na skład mikrobioty jelitowej   Role of vegetarian diet on the composition of gut microbiota   2020  PL  hyg-2020-1-001 
Zdolność do pracy (WAI) polskich pracowników biurowych   Work ability index (WAI) Polish office workers   2019  PL  hyg-2019-4-251 
Niektóre indywidualne uwarunkowania zachowań żywieniowych polskich sportowców trenujących gry zespołowe   Selected individual determinants of nutritional behaviours among Polish athletes performing team sports   2019  EN  hyg-2019-4-243 
Analiza wybranych elementów stylu życia kobiet po 60 roku życia uczęszczających do dziennych domów pomocy   Analysis of selected lifestyle elements of women over 60 attending Day Care Homes   2019  PL  hyg-2019-4-236 
Ocena stanu odżywienia oraz zawartości witamin i składników mineralnych w dietach kobiet po 50 roku życia przebywających na Oddziale Chorób Wewnętrznych we Wrocławiu   Evaluation of the vitamins and minerals intake in diets of hospitalized women over 50 years of age from an internal ward in Wroclaw   2019  PL  hyg-2019-4-228 
Doświadczenia dziecka prenatalnego i ich znaczenie w procesie adaptacji i uczenia się świata   Experiences of a prenatal child and their importance in the process of adaptation and learning the world   2019  PL  hyg-2019-4-222 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL