Aktualny numer

2025-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Dynamika i zróżnicowanie przestrzenne zachorowalności i umieralności kobiet z powodu nowotworu złośliwego piersi   Dynamics and spatial differentiation of women’s morbidity and mortality due to breast cancer   2020  PL  hyg-2020-1-027 
Aktywność fizyczna i zachowania żywieniowe krakowskich studentek kierunków medycznych i technicznych   Physical activity and nutritional behaviours of female Cracow students of medical and technical fields of study   2020  EN  hyg-2020-1-021 
Wskaźnik otyłości trzewnej (VAI) – proste narzędzie do oceny ryzyka kardiometabolicznego u kobiet z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy – badanie wstępne   Visceral adiposity index (VAI) – a simple cardiometabolic risk assessment tool in women with autoimmune thyroiditis – preliminary study   2020  PL  hyg-2020-1-014 
Wysiłek fizyczny typu dynamicznego – wybrane zagadnienia   Dynamic physical effort – selected issues   2020  PL  hyg-2020-1-007 
Wpływ diety wegetariańskiej na skład mikrobioty jelitowej   Role of vegetarian diet on the composition of gut microbiota   2020  PL  hyg-2020-1-001 
Zdolność do pracy (WAI) polskich pracowników biurowych   Work ability index (WAI) Polish office workers   2019  PL  hyg-2019-4-251 
Niektóre indywidualne uwarunkowania zachowań żywieniowych polskich sportowców trenujących gry zespołowe   Selected individual determinants of nutritional behaviours among Polish athletes performing team sports   2019  EN  hyg-2019-4-243 
Analiza wybranych elementów stylu życia kobiet po 60 roku życia uczęszczających do dziennych domów pomocy   Analysis of selected lifestyle elements of women over 60 attending Day Care Homes   2019  PL  hyg-2019-4-236 
Ocena stanu odżywienia oraz zawartości witamin i składników mineralnych w dietach kobiet po 50 roku życia przebywających na Oddziale Chorób Wewnętrznych we Wrocławiu   Evaluation of the vitamins and minerals intake in diets of hospitalized women over 50 years of age from an internal ward in Wroclaw   2019  PL  hyg-2019-4-228 
Doświadczenia dziecka prenatalnego i ich znaczenie w procesie adaptacji i uczenia się świata   Experiences of a prenatal child and their importance in the process of adaptation and learning the world   2019  PL  hyg-2019-4-222 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL