Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
263  Różnice w częstości rozpoznawania nadwagi i otyłości przy zastosowaniu wskaźnika otłuszczenia ciała (BAI) oraz odsetka tkanki tłuszczowej (BF%) u 18-letnich uczniów z południowo-wschodniej Polski   Differences in the frequency of overweight and obesity measured by means of body adiposity index (BAI) or body fat percentage (BF%) in 18-year-old students from southeastern Poland   2013  EN  hyg-2013-3-308 
262  Praktyczne wykorzystanie aplikacji „Izabella” w pracy dietetyka – możliwości i ograniczenia   Practical use of the „Isabelle” application in nutritionist’s work – possibilities and limitations   2013  PL  hyg-2013-3-304 
261  Zwyczaje żywieniowe pracowników cywilnych i żołnierzy czeskiej armii   Eating habits of civil workers and soldiers of the Czech Republic army   2013  EN  hyg-2013-3-300 
260  Wpływ muzykoterapii na leczenie dzieci odbywających długotrwałą hospitalizację   Influence of music therapy on treatment in the long-term hospitalization of children   2013  PL  hyg-2013-3-297 
259  Wpływ współpracy transgranicznej na poziom kosztów funkcjonowania szpitali w Polsce   Impact of crossborder cooperation on costs of functioning of Polish hospitals   2013  EN  hyg-2013-3-289 
258  Hedonizm, eudajmonizm oraz przepływ/zaangażowanie jako trzy nurty badań nad szczęściem   Hedonism, eudajmonism and flow as three approaches to happiness   2013  PL  hyg-2013-3-285 
257  Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe   Psychological aspect of nutrition and influence of selected dietary components on behavior and mental processes   2013  PL  hyg-2013-3-279 
256  Jakość życia w chorobach przewlekłych   Quality of life in chronic diseases   2013  PL  hyg-2013-3-274 
255  Znaczenie dotyku w medycynie – na przykładzie terapii manualnej tkanek miękkich. Cz. II. Dotyk jako czynnik terapeutyczny i kod kulturowy   Importance of touch in medicine – as an example of soft tissue manual therapy. Part II. Touch as a therapeutic agent and the cultural code   2013  PL  hyg-2013-3-269 
254  Znaczenie dotyku w medycynie – na przykładzie terapii manualnej tkanek miękkich. Cz. I. Wrażliwość dotyku, jej doskonalenie i obiektywizacja   Importance of touch in medicine – as an example of soft tissue manual therapy. Part I. Touch sensitivity, its improvement and objectification   2013  PL  hyg-2013-3-262 

Informacja-artykuł
Test minimalnej oceny stanu odżywienia jako uniwersalne narzędzie do oceny stanu odżywienia i psychologicznego chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit – badania wstępne
Mini nutritional assessment test as a universal tool for nutritional and psychological status assessment in inflammatory bowel disease patients – a preliminary study
2014
nieswoiste choroby zapalne jelit, stan odżywienia, stan psychologiczny, testy przesiewowe oceny stanu odżywienia
inflammatory bowel disease, nutritional status, psychological status, nutritional risk screening tests
2014-06-09
Joanna Pieczyńska 1/, Anna Prescha 1/, Katarzyna Zabłocka-Słowińska 1/, Katarzyna Neubauer 2/, Adam Smereka 2/, Anna Januszewicz 3/, Halina Grajeta 1/, Leszek Paradowski 2/
1/ Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2/ Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 3/ Katedra Psychologii Klinicznej, Zdrowiai Rehabilitacji,Wydział Zamiejscowy Szkoły Wyższej Psychologii SpołecznejweWrocławiu
dr Joanna Pieczyńska Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, UM we Wrocławiu ul. Borowska 211, 50-556 Wrocław tel. 71 7840214, fax 71 7840206 e-mail: joanna.pieczynska@umed.wroc.pl