Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
263  Różnice w częstości rozpoznawania nadwagi i otyłości przy zastosowaniu wskaźnika otłuszczenia ciała (BAI) oraz odsetka tkanki tłuszczowej (BF%) u 18-letnich uczniów z południowo-wschodniej Polski   Differences in the frequency of overweight and obesity measured by means of body adiposity index (BAI) or body fat percentage (BF%) in 18-year-old students from southeastern Poland   2013  EN  hyg-2013-3-308 
262  Praktyczne wykorzystanie aplikacji „Izabella” w pracy dietetyka – możliwości i ograniczenia   Practical use of the „Isabelle” application in nutritionist’s work – possibilities and limitations   2013  PL  hyg-2013-3-304 
261  Zwyczaje żywieniowe pracowników cywilnych i żołnierzy czeskiej armii   Eating habits of civil workers and soldiers of the Czech Republic army   2013  EN  hyg-2013-3-300 
260  Wpływ muzykoterapii na leczenie dzieci odbywających długotrwałą hospitalizację   Influence of music therapy on treatment in the long-term hospitalization of children   2013  PL  hyg-2013-3-297 
259  Wpływ współpracy transgranicznej na poziom kosztów funkcjonowania szpitali w Polsce   Impact of crossborder cooperation on costs of functioning of Polish hospitals   2013  EN  hyg-2013-3-289 
258  Hedonizm, eudajmonizm oraz przepływ/zaangażowanie jako trzy nurty badań nad szczęściem   Hedonism, eudajmonism and flow as three approaches to happiness   2013  PL  hyg-2013-3-285 
257  Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe   Psychological aspect of nutrition and influence of selected dietary components on behavior and mental processes   2013  PL  hyg-2013-3-279 
256  Jakość życia w chorobach przewlekłych   Quality of life in chronic diseases   2013  PL  hyg-2013-3-274 
255  Znaczenie dotyku w medycynie – na przykładzie terapii manualnej tkanek miękkich. Cz. II. Dotyk jako czynnik terapeutyczny i kod kulturowy   Importance of touch in medicine – as an example of soft tissue manual therapy. Part II. Touch as a therapeutic agent and the cultural code   2013  PL  hyg-2013-3-269 
254  Znaczenie dotyku w medycynie – na przykładzie terapii manualnej tkanek miękkich. Cz. I. Wrażliwość dotyku, jej doskonalenie i obiektywizacja   Importance of touch in medicine – as an example of soft tissue manual therapy. Part I. Touch sensitivity, its improvement and objectification   2013  PL  hyg-2013-3-262 

Informacja-artykuł
Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań
Dietary factors and migraine – a review of studies
2019
dieta, migrena, bóle głowy, dieta eliminacyjna, dieta ketogenna
diet, migraine, headache, elimination diet, ketogenic diet
2019-06-12
Anna Czekajło-Kozłowska, Bożena Regulska-Ilow
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
dr n. o zd. Anna Czekajło-Kozłowska Zakład Dietetyki Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu ul. Parkowa 34, 51-616 Wrocław tel. 71 337 23 96, e-mail: anna.czekajlo-kozlowska@umed.wroc.pl © Hygeia Public Health 2019, 54(2): 80-87 www.h-ph.pl Nadesłano: 14.05.2019 Zakwalifikowano do druku: 12.06.2019