Aktualny numer

2019-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Zmiany w bioimpendancji w zależności od warunków   Changes in bioimpedance depending on conditions   2013  EN  hyg-2013-2-185 
Zmiany bioimpedancji a wskaźniki składu ciała w zależności od warunków pomiaru   Changes in bioimpedance and body composition parameters depending on measurement conditions   2013  EN  hyg-2013-2-181 
Przemoc domowa wobec kobiet ciężarnych a potrzeba wsparcia – przegląd literatury   Domestic violence against pregnant women and the need for support – a literature review   2013  PL  hyg-2013-2-177 
Muzykoterapia jako metoda wspomagająca leczenie   Music therapy as a supportive element in medical care   2013  PL  hyg-2013-2-168 
Złożone czynności życia codziennego osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi   Complex activities of daily living in the elderly with mild cognitive impairment   2013  EN  hyg-2013-2-162 
Aktywność ruchowa jako dystres   Physical activity as a distress   2013  PL  hyg-2013-2-156 
O potrzebie kształcenia studentów medycyny w aspekcie wiedzy o stresie – w ramach zajęć fakultatywnych   The need of educating medical students on coping with stress – in an elective course   2013  PL  hyg-2013-2-152 
Spirituality and health   Duchowość i zdrowie   2013  PL  hyg-2013-2-148 
Wybrane elementy systemu zapewnienia jakości żywności zakupywanej na potrzeby sił zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej   Elements of quality assurance system for food destined for Polish armed forces   2013  PL  hyg-2013-2-144 
Kierunki zmian w systemie żywienia żołnierzy wynikające z procesu profesjonalizacji sił zbrojnych RP   Direction of changes in soldiers’ feeding system resulting from the process of the Polish Armed Forces professionalization   2013  PL  hyg-2013-2-140 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL