Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
753  Wartość odżywcza i prozdrowotna owocników grzybów jadalnych   Nutritional and health value of fruiting edible mushrooms   2019  PL  hyg-2019-3-153 
752  Możliwości zastosowania diety paleolitycznej w wybranych jednostkach chorobowych   Possible applications of use Paleolithic diet in selected diseases   2019  PL  hyg-2019-3-144 
751  Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej   Role of diet and xenobiotics in the composition of gut microbiota   2019  PL  hyg-2019-3-131 
750  Wybrane zagadnienia z planu porodu w kontekście oczekiwań kobiet i ich wyników okołoporodowych   Selected issues concerning the birth plan in the context of women’s expectations and their perinatal outcomes   2019  PL  hyg-2019-2-123 
749  Analiza wykorzystania jednostek systemu ratownictwa medycznego w Polsce w latach 2010-2014   Analysis of the usage of emergency services system units in Poland over the 2010-2014 period   2019  PL  hyg-2019-2-114 
748  Kompetencje zdrowotne (Health Literacy) – przegląd badań z wykorzystaniem Europejskiego Kwestionariusza Kompetencji Zdrowotnych (HLS-EU-Q47) w latach 2010-2018   Competence of health (Health Literacy) – a review of research using the European Health Competence Questionnaire (HLS-EU-Q47) in 2010-2018   2019  PL  hyg-2019-2-105 
747  Programy polityki zdrowotnej realizowane przez samorządy – spojrzenie z wewnątrz   Health policy programmes implemented by local governments – an inside perspective   2019  PL  hyg-2019-2-097 
746  Etiologia i epidemiologia dysfunkcji układu ruchowego narządu żucia   Etiology and epidemiology of temporomandibular disorders   2019  PL  hyg-2019-2-092 
745  Otyłość – choroba kosztowna   Obesity – an expensive disease   2019  PL  hyg-2019-2-088 
744  Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań   Dietary factors and migraine – a review of studies   2019  PL  hyg-2019-2-080 

Informacja-artykuł
Health situation of migrants in Germany and Switzerland
Katarzyna Dudzik 1/, Dorota Cianciara 1,2/, Anna Lewczuk-Wesołowska 1/, Elżbieta Zalewska 1/
2012
imigranci, migracja, opieka zdrowotna, Niemcy, Szwajcaria
immigrants, migration, health care, Germany, Switzerland
2012-11-30
1/ Zakład Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, 2/ Zakład Promocji Zdrowia i Szkolenia Podyplomowego, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie
W artykule opisano charakterystykę migrantów w Niemczech i Szwajcarii oraz ich sytuację zdrowotną w tych krajach. Zarówno Niemcy, jak i Szwajcaria, należą do krajów wysokorozwiniętych, w których skala migracji przyjęła obecnie duże rozmiary. Według statystyk EUROSTAT-u z 1 stycznia 2010 r. Niemcy były krajem UE o największej liczbie obcokrajowców, która wynosiła 7,1 mln osób. Szwajcaria, zgodnie z tymi samymi szacunkami, należała do czołówki przyjmujących państw europejskich z liczbą 1,7 mln cudzoziemców. Ze względu na kraj pochodzenia, najwięcej migrantów przybyło do Niemiec i Szwajcarii z Turcji (odpowiednio: 24,1%, 16,3%). Głównymi problemami obcokrajowców w obu państwach okazały się schorzenia ortopedyczne, choroby psychiczne, choroby przenoszone drogą płciową oraz cukrzyca. W artykule przedstawiono ponadto wybrane zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemów opieki zdrowotnej. Żaden z systemów, ani niemiecki oparty na kasach chorych, ani szwajcarski, którego podstawą są polisy ubezpieczeniowe, nie gwarantują pełnej, bezpłatnej opieki zdrowotnej dla migrantów nieudokumentowanych. W dalszej części pracy zaprezentowano programy edukacyjne o tematyce prozdrowotnej – skierowane do cudzoziemców przebywających na terenie wyżej wymienionych państw.
Katarzyna Dudzik Zakład Epidemiologii i Promocji Zdrowia, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Warszawa tel.+48 501 771 810, e-mail: katarzynadudzik1@wp.pl