Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
753  Wartość odżywcza i prozdrowotna owocników grzybów jadalnych   Nutritional and health value of fruiting edible mushrooms   2019  PL  hyg-2019-3-153 
752  Możliwości zastosowania diety paleolitycznej w wybranych jednostkach chorobowych   Possible applications of use Paleolithic diet in selected diseases   2019  PL  hyg-2019-3-144 
751  Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej   Role of diet and xenobiotics in the composition of gut microbiota   2019  PL  hyg-2019-3-131 
750  Wybrane zagadnienia z planu porodu w kontekście oczekiwań kobiet i ich wyników okołoporodowych   Selected issues concerning the birth plan in the context of women’s expectations and their perinatal outcomes   2019  PL  hyg-2019-2-123 
749  Analiza wykorzystania jednostek systemu ratownictwa medycznego w Polsce w latach 2010-2014   Analysis of the usage of emergency services system units in Poland over the 2010-2014 period   2019  PL  hyg-2019-2-114 
748  Kompetencje zdrowotne (Health Literacy) – przegląd badań z wykorzystaniem Europejskiego Kwestionariusza Kompetencji Zdrowotnych (HLS-EU-Q47) w latach 2010-2018   Competence of health (Health Literacy) – a review of research using the European Health Competence Questionnaire (HLS-EU-Q47) in 2010-2018   2019  PL  hyg-2019-2-105 
747  Programy polityki zdrowotnej realizowane przez samorządy – spojrzenie z wewnątrz   Health policy programmes implemented by local governments – an inside perspective   2019  PL  hyg-2019-2-097 
746  Etiologia i epidemiologia dysfunkcji układu ruchowego narządu żucia   Etiology and epidemiology of temporomandibular disorders   2019  PL  hyg-2019-2-092 
745  Otyłość – choroba kosztowna   Obesity – an expensive disease   2019  PL  hyg-2019-2-088 
744  Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań   Dietary factors and migraine – a review of studies   2019  PL  hyg-2019-2-080 

Informacja-artykuł
Test minimalnej oceny stanu odżywienia jako uniwersalne narzędzie do oceny stanu odżywienia i psychologicznego chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit – badania wstępne
Mini nutritional assessment test as a universal tool for nutritional and psychological status assessment in inflammatory bowel disease patients – a preliminary study
2014
nieswoiste choroby zapalne jelit, stan odżywienia, stan psychologiczny, testy przesiewowe oceny stanu odżywienia
inflammatory bowel disease, nutritional status, psychological status, nutritional risk screening tests
2014-06-09
Joanna Pieczyńska 1/, Anna Prescha 1/, Katarzyna Zabłocka-Słowińska 1/, Katarzyna Neubauer 2/, Adam Smereka 2/, Anna Januszewicz 3/, Halina Grajeta 1/, Leszek Paradowski 2/
1/ Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2/ Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 3/ Katedra Psychologii Klinicznej, Zdrowiai Rehabilitacji,Wydział Zamiejscowy Szkoły Wyższej Psychologii SpołecznejweWrocławiu
dr Joanna Pieczyńska Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, UM we Wrocławiu ul. Borowska 211, 50-556 Wrocław tel. 71 7840214, fax 71 7840206 e-mail: joanna.pieczynska@umed.wroc.pl