Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
753  Wartość odżywcza i prozdrowotna owocników grzybów jadalnych   Nutritional and health value of fruiting edible mushrooms   2019  PL  hyg-2019-3-153 
752  Możliwości zastosowania diety paleolitycznej w wybranych jednostkach chorobowych   Possible applications of use Paleolithic diet in selected diseases   2019  PL  hyg-2019-3-144 
751  Składniki diety i ksenobiotyki a skład mikrobioty jelitowej   Role of diet and xenobiotics in the composition of gut microbiota   2019  PL  hyg-2019-3-131 
750  Wybrane zagadnienia z planu porodu w kontekście oczekiwań kobiet i ich wyników okołoporodowych   Selected issues concerning the birth plan in the context of women’s expectations and their perinatal outcomes   2019  PL  hyg-2019-2-123 
749  Analiza wykorzystania jednostek systemu ratownictwa medycznego w Polsce w latach 2010-2014   Analysis of the usage of emergency services system units in Poland over the 2010-2014 period   2019  PL  hyg-2019-2-114 
748  Kompetencje zdrowotne (Health Literacy) – przegląd badań z wykorzystaniem Europejskiego Kwestionariusza Kompetencji Zdrowotnych (HLS-EU-Q47) w latach 2010-2018   Competence of health (Health Literacy) – a review of research using the European Health Competence Questionnaire (HLS-EU-Q47) in 2010-2018   2019  PL  hyg-2019-2-105 
747  Programy polityki zdrowotnej realizowane przez samorządy – spojrzenie z wewnątrz   Health policy programmes implemented by local governments – an inside perspective   2019  PL  hyg-2019-2-097 
746  Etiologia i epidemiologia dysfunkcji układu ruchowego narządu żucia   Etiology and epidemiology of temporomandibular disorders   2019  PL  hyg-2019-2-092 
745  Otyłość – choroba kosztowna   Obesity – an expensive disease   2019  PL  hyg-2019-2-088 
744  Związek sposobu żywienia z występowaniem migrenowych bólów głowy – przegląd wyników badań   Dietary factors and migraine – a review of studies   2019  PL  hyg-2019-2-080 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie
Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com