Aktualny numer

2019-3
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Wskaźniki jakości życia związane ze zdrowiem reprodukcyjnym 15-18-latków z Białorusi   Indicators of life quality related to reproductive health in 15-18-year-old teenagers of Belarus   2013  EN  hyg-2013-1-021 
Nowoczesna medycyna w służbie człowiekowi – filozoficzna refleksja o istocie medycyny   Modern medicine in the service of man – philosophical reflections about the nature of medicine   2013  PL  hyg-2013-1-017 
Przegląd koncepcji jakości życia w naukach społecznych   Review of quality of life conceptions in social sciences   2013  PL  hyg-2013-1-010 
Praca zmianowa a powstawanie chorób układu sercowo­naczyniowego w kontekście regulacji normatywnej   Shift work as a cause of cardiovascular diseases formation in normative regulations context   2013  PL  hyg-2013-1-006 
Department of Internal Medicine, Metabolic Disorders and Arterial Hypertension, Poznan University of Medical Sciences, Poznan, Poland   Wiesław Bryl, Katarzyna Matuszak, Karolina Hoffmann   2013  EN  hyg-2013-1-001 
Zmiany sposobu żywienia ludności Polski Południowej (Galicji) na tle przemian polityczno-gospodarczych w XIX i XX wieku   Changes in nutrition among the inhabitants of Southern Poland (Galicia) against a background of economic and political changes between XIX and XX century   2012  PL  hyg-2012-4-518 
Health situation of migrants in Germany and Switzerland   Katarzyna Dudzik 1/, Dorota Cianciara 1,2/, Anna Lewczuk-Wesołowska 1/, Elżbieta Zalewska 1/   2012  PL  hyg-2012-4-512 
Refleksje nad rozwojem wiejskich ośrodków zdrowia w Polsce   Reflections on the development of rural health centers in Poland   2012  PL  hyg-2012-4-509 
Osoba z niedowładem czterokończynowym – adaptacja najbliższej przestrzeni. Opis przypadku   Patient with tetraplegia – close space adaptation. Case study   2012  PL  hyg-2012-4-505 
Rozpowszechnienie konsumpcji alkoholu w opinii uczniów szkół licealnych i ich rodziców   Prevalence of alcohol consumption according to high school students and their parents   2012  PL  hyg-2012-4-498 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL