Aktualny numer

2019-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Zdrowie optymalne („wellness”) w opinii młodzieży gimnazjalnej i jej rodziców   Wellness in the opinions of junior high school students and their parents   2012  PL  hyg-2012-4-490 
Skuteczność laseroterapii wśród pacjentów z zespołem bólowym odcinka lędźwiowego kręgosłupa   Effectiveness of laser therapy among patients with low back pain syndrome   2012  PL  hyg-2012-4-484 
Kryzys tożsamości w doświadczaniu ciała zrekonstruowanego przeszczepem kończyny górnej   Identity crisis in the experience of body reconstructed with an upper limb transplant   2012  PL  hyg-2012-4-477 
Ocena skuteczności opieki zdrowotnej nad pacjentkami z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych   Estimation of medical care effectiveness in women with inflammatory diseases of generative organs   2012  EN  hyg-2012-4-470 
Czy cięcie cesarskie zabezpiecza przed wertykalną infekcją wirusem HPV?   Does cesarean section protect against perinatal HPV infection?   2012  EN  hyg-2012-4-467 
Walidacja kwestionariusza przesiewowego astmy oskrzelowej   Validation of a new asthma screening questionnaire   2012  EN  hyg-2012-4-460 
Samoocena stanu zdrowia uczestników zajęć Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku   Self-rated health of a Third Age University Association course participants   2012  PL  hyg-2012-4-453 
Evaluation of medical students’ attitudes towards interprofessional education   Ewaluacja postawy studentów kierunków medycznych wobec interdyscyplinarnego nauczania   2012  PL  hyg-2012-4-448 
Suplementy diety. Część III. Interakcje suplementów diety z lekami   Dietary supplements. Part III. Interaction between dietary supplements and drugs   2012  PL  hyg-2012-4-442 
Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie   Dietary supplements. Part II. Selected components of dietary supplements and their application   2012  PL  hyg-2012-4-433 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL