Aktualny numer

2019-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Profil studentów pijących ryzykownie w grupie studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie   Profile of students diagnosed as risky drinkers in a group of students of Lublin Medical University   2012  PL  hyg-2012-1-085 
Rodzinne czynniki rozwoju ryzyka uzależnień u dziecka   Family risk factors for development of dependency in a child   2012  EN  hyg-2012-1-077 
Palenie tytoniu wśród lekarzy i pielęgniarek oddziałów zabiegowych   Tobacco smoking among doctors and nurses from surgical wards   2012  PL  hyg-2012-1-072 
Środowiskowe czynniki ryzyka udarów mózgu w regionie świętokrzyskim   Environmental factors of brain stroke risk in the Świętokrzyskie region   2012  PL  hyg-2012-1-064 
Metody monitorowania i rejestracji zakażeń szpitalnych   Methods of monitoring and registration of hospital infections   2012  PL  hyg-2012-1-056 
Alkoholizm – przegląd koncepcji oraz metod leczenia   Alcoholism – review of conceptions and methods of treatment   2012  PL  hyg-2012-1-049 
Czynniki wpływające na proces rehabilitacji pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD)   Factors affecting the process of rehabilitation of patients with Age-related Macular Degeneration (AMD)   2012  PL  hyg-2012-1-044 
Słabowzroczność spowodowana zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD) i jego praktyczne konsekwencje   Low vision caused by AMD (Age-related Macular Degeneration) and its practical consequences   2012  PL  hyg-2012-1-037 
Otyłość i nadwaga w populacji rozwojowej   Obesity and overweight in the adolescent population   2012  PL  hyg-2012-1-028 
Analiza przyczyn i następstw urazów u dzieci i młodzieży uprawiających wspinaczkę sportową   Analysis of causes and consequences of injuries among children and youth in sport climbing   2012  PL  hyg-2012-1-023 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL