Aktualny numer

2019-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Profil studentów pijących ryzykownie w grupie studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie   Profile of students diagnosed as risky drinkers in a group of students of Lublin Medical University   2012  PL  hyg-2012-1-085 
Rodzinne czynniki rozwoju ryzyka uzależnień u dziecka   Family risk factors for development of dependency in a child   2012  EN  hyg-2012-1-077 
Palenie tytoniu wśród lekarzy i pielęgniarek oddziałów zabiegowych   Tobacco smoking among doctors and nurses from surgical wards   2012  PL  hyg-2012-1-072 
Środowiskowe czynniki ryzyka udarów mózgu w regionie świętokrzyskim   Environmental factors of brain stroke risk in the Świętokrzyskie region   2012  PL  hyg-2012-1-064 
Metody monitorowania i rejestracji zakażeń szpitalnych   Methods of monitoring and registration of hospital infections   2012  PL  hyg-2012-1-056 
Alkoholizm – przegląd koncepcji oraz metod leczenia   Alcoholism – review of conceptions and methods of treatment   2012  PL  hyg-2012-1-049 
Czynniki wpływające na proces rehabilitacji pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD)   Factors affecting the process of rehabilitation of patients with Age-related Macular Degeneration (AMD)   2012  PL  hyg-2012-1-044 
Słabowzroczność spowodowana zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem (AMD) i jego praktyczne konsekwencje   Low vision caused by AMD (Age-related Macular Degeneration) and its practical consequences   2012  PL  hyg-2012-1-037 
Otyłość i nadwaga w populacji rozwojowej   Obesity and overweight in the adolescent population   2012  PL  hyg-2012-1-028 
Analiza przyczyn i następstw urazów u dzieci i młodzieży uprawiających wspinaczkę sportową   Analysis of causes and consequences of injuries among children and youth in sport climbing   2012  PL  hyg-2012-1-023 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL