Aktualny numer

2019-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Physiotherapy in Huntington’s disease: Guidance for Practice   Fizjoterapia w chorobie Huntingtona: Wytyczne dla praktyki   2012  PL  hyg-2012-1-015 
Parazytologia lekarska w Polsce – historia i perspektywy jej dalszego rozwoju   Medical parasitology – its past and perspectives in Poland   2012  PL  hyg-2012-1-008 
Grypa – problem stary jak świat   Influenza – an age old problem   2012  PL  hyg-2012-1-001 
Norweskie miasteczko otwarte ku fiordowi – widziane pod kątem opieki zdrowotnej i stylu życia jego mieszkańców. Społeczna idylla?   A Norwegian town open towards the fjord – seen in terms of health care and lifestyle of its inhabitants. A social idyll?   2011  PL  hyg-2011-4-516 
Polski model rehabilitacji medycznej zaakceptowany i zalecany przez WHO   The Polish model of rehabilitation accepted and recommended by WHO   2011  PL  hyg-2011-4-506 
Spotkania z historią Polskiego Towarzystwa Higienicznego – dr Stanisław Markiewicz   Encounters with the history of the Polish Society of Hygiene – Dr. Stanislaw Markiewicz   2011  PL  hyg-2011-4-502 
System informacji w ochronie zdrowia w świetle Ustawy z dnia 28 kwietnia 2011 r. o systemie informacji w ochronie zdrowia – aspekty praktyczne   Information system in health care according to the Act of 28th April 2011 – practical aspects   2011  PL  hyg-2011-4-493 
Opieka zdrowotna w Kamerunie   Health care in Cameroon   2011  PL  hyg-2011-4-484 
Opinie studentów – przyszłych nauczycieli wychowania fizycznego dotyczące realizowanych przez nich zajęć z edukacji zdrowotnej w szkole   Opinions of students – future teachers of physical education – on health education lessons conducted by them at school   2011  PL  hyg-2011-4-477 
Postawy wobec nikotynizmu nastolatków leczonych z powodu cukrzycy typu 1   Attitudes of teenagers treated for type 1 diabetes towards tobacco addiction   2011  PL  hyg-2011-4-471 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL