Aktualny numer

2019-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Physiotherapy in Huntington’s disease: Guidance for Practice   Fizjoterapia w chorobie Huntingtona: Wytyczne dla praktyki   2012  PL  hyg-2012-1-015 
Parazytologia lekarska w Polsce – historia i perspektywy jej dalszego rozwoju   Medical parasitology – its past and perspectives in Poland   2012  PL  hyg-2012-1-008 
Grypa – problem stary jak świat   Influenza – an age old problem   2012  PL  hyg-2012-1-001 
Norweskie miasteczko otwarte ku fiordowi – widziane pod kątem opieki zdrowotnej i stylu życia jego mieszkańców. Społeczna idylla?   A Norwegian town open towards the fjord – seen in terms of health care and lifestyle of its inhabitants. A social idyll?   2011  PL  hyg-2011-4-516 
Polski model rehabilitacji medycznej zaakceptowany i zalecany przez WHO   The Polish model of rehabilitation accepted and recommended by WHO   2011  PL  hyg-2011-4-506 
Spotkania z historią Polskiego Towarzystwa Higienicznego – dr Stanisław Markiewicz   Encounters with the history of the Polish Society of Hygiene – Dr. Stanislaw Markiewicz   2011  PL  hyg-2011-4-502 
System informacji w ochronie zdrowia w świetle Ustawy z dnia 28 kwietnia 2011 r. o systemie informacji w ochronie zdrowia – aspekty praktyczne   Information system in health care according to the Act of 28th April 2011 – practical aspects   2011  PL  hyg-2011-4-493 
Opieka zdrowotna w Kamerunie   Health care in Cameroon   2011  PL  hyg-2011-4-484 
Opinie studentów – przyszłych nauczycieli wychowania fizycznego dotyczące realizowanych przez nich zajęć z edukacji zdrowotnej w szkole   Opinions of students – future teachers of physical education – on health education lessons conducted by them at school   2011  PL  hyg-2011-4-477 
Postawy wobec nikotynizmu nastolatków leczonych z powodu cukrzycy typu 1   Attitudes of teenagers treated for type 1 diabetes towards tobacco addiction   2011  PL  hyg-2011-4-471 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL