Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Najważniejsze czynniki skłaniające konsumentów do zakupu kosmetyków   The most important factors inducing consumers to buy cosmetics   2011  PL  hyg-2011-4-467 
Wiedza, postawy i zagrożenie anoreksją wśród studentek bydgoskich   Knowledge, attitudes, and risk of anorexia among female students in Bydgoszcz   2011  PL  hyg-2011-4-462 
Stres na stanowisku pracy ratownika medycznego   Stress at the workplace of medical rescuer   2011  PL  hyg-2011-4-455 
Stan zdrowia operatorów monitorów ekranowych wynikający z badań profilaktycznych grupy pracowników   Health status of VDU operators based on a prophylactic physical examination   2011  PL  hyg-2011-4-452 
Uzależnienia od Internetu wśród uczniów i studentów w Krasnojarsku (Rosja) i Wrocławiu (Polska)   Internet Addiction Disorder in pupils and students of Krasnoyarsk (Russia) and Wroclaw (Poland)   2011  EN  hyg-2011-4-448 
Zmiany zwyrodnieniowe w narządzie wzroku postępujące wraz z wiekiem – i możliwości działań profilaktycznych w tym obszarze   Degenerative changes in the organ of sight progressive with age – and the possibility of prevention activities in this area   2011  PL  hyg-2011-4-442 
Ryzyko zawodowe w pracy ratownika medycznego   Occupational risk factors of a medical rescue worker   2011  PL  hyg-2011-4-437 
Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym   Effects of insufficient folic acid supply with the focus on its importance for women of childbearing age   2011  PL  hyg-2011-4-431 
Zespół metaboliczny – epidemia XXI wieku   Metabolic Disorder Syndrome – an epidemic of 21st century   2011  PL  hyg-2011-4-423 
Czy prowadzenie elektronicznej dokumentacji medycznej może zapewnić bardziej skuteczną ochronę tajemnicy lekarskiej?   Will keeping electronic medical documentation guarantee more effective protection of the doctor-patient confidentiality?   2011  PL  hyg-2011-4-418 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL