Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Nowe metody nauczania bromatologii – jako jednego z elementów medycyny prewencyjnej   New teaching methods of bromatology – as a one of elements of preventive medicine   2011  PL  hyg-2011-4-414 
Co wyjaśnia kapitał społeczny w badaniach dotyczących zdrowia?   What does the Social Capital explain in research on health?   2011  PL  hyg-2011-4-409 
Art in Denmark hospitals – ’FairyChairs Tale‘ – interactive chairs installation   Sztuka w duńskich szpitalach – interaktywna instalacja ’FairyChairs Tale‘   2011  PL  hyg-2011-3-404 
Tłuszcze smażalnicze w Polsce   Frying fats in Poland   2011  PL  hyg-2011-3-401 
Rehabilitacja medyczna w Polsce przed rokiem 1950. Profesor Ireneusz Wierzejewski oraz jego uczniowie – Franciszek Raszeja i Wiktor Dega   Medical rehabilitation in Poland before 1950. Professor Ireneusz Wierzejewski and his students – Franciszek Raszeja and Wiktor Dega   2011  PL  hyg-2011-3-396 
Organizacja pomocy medycznej dla pacjentek z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych – żyjących w osiedlach wiejskich obszaru Grodno w latach 1944-1994   The organization of medical aid to patients with inflammatory diseases of the generative organs – living in rural settlements the Grodno area between 1944-1994   2011  EN  hyg-2011-3-390 
Trudności w terapii uzależnienia od alkoholu z praktyki lekarza rodzinnego na wsi   Difficulties in treatment of alcohol dependence in general practice in rural areas   2011  PL  hyg-2011-3-385 
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej   Irregular eating habits and correlated health threats among junior high school pupils   2011  PL  hyg-2011-3-381 
Badania nad edukacją żywieniową i poziomem wiedzy o racjonalnym żywieniu uczniów gimnazjum   Research on nutritional education and level of knowledge on a well-balanced diet of junior high school pupils   2011  PL  hyg-2011-3-376 
Poziom wiedzy i umiejętności kobiet w wieku średnim w zakresie dokonywania samooceny zdrowia   Level of knowledge and skills of middle-aged women in the field of health self-assessment   2011  PL  hyg-2011-3-372 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL