Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Nowe metody nauczania bromatologii – jako jednego z elementów medycyny prewencyjnej   New teaching methods of bromatology – as a one of elements of preventive medicine   2011  PL  hyg-2011-4-414 
Co wyjaśnia kapitał społeczny w badaniach dotyczących zdrowia?   What does the Social Capital explain in research on health?   2011  PL  hyg-2011-4-409 
Art in Denmark hospitals – ’FairyChairs Tale‘ – interactive chairs installation   Sztuka w duńskich szpitalach – interaktywna instalacja ’FairyChairs Tale‘   2011  PL  hyg-2011-3-404 
Tłuszcze smażalnicze w Polsce   Frying fats in Poland   2011  PL  hyg-2011-3-401 
Rehabilitacja medyczna w Polsce przed rokiem 1950. Profesor Ireneusz Wierzejewski oraz jego uczniowie – Franciszek Raszeja i Wiktor Dega   Medical rehabilitation in Poland before 1950. Professor Ireneusz Wierzejewski and his students – Franciszek Raszeja and Wiktor Dega   2011  PL  hyg-2011-3-396 
Organizacja pomocy medycznej dla pacjentek z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych – żyjących w osiedlach wiejskich obszaru Grodno w latach 1944-1994   The organization of medical aid to patients with inflammatory diseases of the generative organs – living in rural settlements the Grodno area between 1944-1994   2011  EN  hyg-2011-3-390 
Trudności w terapii uzależnienia od alkoholu z praktyki lekarza rodzinnego na wsi   Difficulties in treatment of alcohol dependence in general practice in rural areas   2011  PL  hyg-2011-3-385 
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej   Irregular eating habits and correlated health threats among junior high school pupils   2011  PL  hyg-2011-3-381 
Badania nad edukacją żywieniową i poziomem wiedzy o racjonalnym żywieniu uczniów gimnazjum   Research on nutritional education and level of knowledge on a well-balanced diet of junior high school pupils   2011  PL  hyg-2011-3-376 
Poziom wiedzy i umiejętności kobiet w wieku średnim w zakresie dokonywania samooceny zdrowia   Level of knowledge and skills of middle-aged women in the field of health self-assessment   2011  PL  hyg-2011-3-372 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL