Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Ocena higieny procesu nauczania-uczenia się w szkołach podstawowych w roku szkolnym 2009/2010 na terenie województwa kujawsko-pomorskiego   The rating of hygiene in the teaching-learning process in primary schools in the school year of 2009/2010 in the Kujawsko-Pomorskie district   2011  PL  hyg-2011-3-370 
Analiza sposobu żywienia mieszkańców gminy Kołbiel leczonych z powodu miażdżycy, cukrzycy i osteoporozy   Analysis of nutritional habits of the Kołbiel district inhabitants treated for atherosclerosis, diabetes and osteoporosis   2011  PL  hyg-2011-3-366 
Niepożądane odczyny poszczepienne po BCG w woj. kujawsko-pomorskim w latach 2006-2010   Vaccination adverse events after BCG in Kujawsko-Pomorskie province between 2006-2010   2011  PL  hyg-2011-3-362 
Postawy studentów kierunku pielęgniarstwo wobec osób niepełnosprawnych   Attitudes towards disabled persons among students of nursing   2011  PL  hyg-2011-3-355 
Narażenie na ryzyko wypalenia zawodowego a skłonność do zgłaszania się po pomoc psychologiczną   Risk of occupational burnout syndrome and readiness to apply for psychological help   2011  PL  hyg-2011-3-339 
Epidemiologia uzależnień w Polsce – ze szczególnym uwzględnieniem zawodów medycznych   Epidemiology of substance abuse in Poland – with focus on medical professions   2011  PL  hyg-2011-3-334 
Bioterroryzm jako jedna z form współczesnego terroryzmu   Bioterrorism as a form of modern terrorism   2011  PL  hyg-2011-3-326 
Reproductive health of teenagers as the research problem: the substantiation of methodology   Zdrowie rozrodcze nastolatków jako problem badawczy: uzasadnienie metodologii   2011  PL  hyg-2011-3-319 
Upadki osób starszych – przyczyny, następstwa, profilaktyka   Falls of elderly people – causes, consequences, prevention   2011  PL  hyg-2011-3-313 
Szwedzki model rehabilitacji osób starszych słabowidzących z powodu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) – wskazania do implementacji przez kraje nieposiadające rozwiniętej rehabilitacji narządu wzroku   Swedish model of rehabilitation of the elderly diagnosed with Age-related Macular Degeneration (AMD) – indications for implementation in countries lacking well-developed rehabilitation of the visual system   2011  PL  hyg-2011-3-304 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL