Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czy zdrowie publiczne w Polsce będzie nauką, ale bez sztuki?   Will the public health in Poland be the science, but without the art?   2011  PL  hyg-2011-3-301 
A special Pilgrimage to Prague and what has Prague to do with Huntington’s disease?   Specjalna pielgrzymka do Pragi i co Praga ma wspólnego z chorobą Huntingtona?   2011  PL  hyg-2011-2-300 
Speech of the President of the European Huntington Association   Mowa Prezesa Europejskiego Stowarzyszenia Choroby Huntingtona   2011  PL  hyg-2011-2-298 
Historia szpitalnictwa w Kaliszu   History of Hospital Institutions in Kalisz   2011  PL  hyg-2011-2-293 
Pozytywny stosunek do religii jako czynnik przeciwdziałający ryzyku obniżenia stanu zdrowia psychicznego studentów   Positive attitude to religion as the anti-risk factor for infringements of student youth mental health   2011  EN  hyg-2011-2-289 
Analiza czynników biorących udział w tworzeniu stylu życia dzieci w wieku szkolnym w Irkucku   The analysis of factors participating in the formation of lifestyle of schoolchildren in Irkutsk   2011  EN  hyg-2011-2-286 
Determinanty społeczno-demograficzne wartościowania zdrowia wśród pracujących osób dorosłych   Socio-demographic determinants of health evaluation among working adults   2011  PL  hyg-2011-2-280 
Czas wolny pacjentów przebywających w oddziałach szpitalnych   Leisure time of hospitalized patients   2011  PL  hyg-2011-2-273 
Ocena zawartości wapnia i żelaza w jadłospisach licealistek zamieszkałych na wsi i w mieście na terenie województwa śląskiego   Evaluation of calcium and iron content in menus of secondary school girl students living in villages and cities of Silesia   2011  PL  hyg-2011-2-266 
Wiek matek i kolejność porodów a cechy somatyczne noworodków   Mothers’ age and succession of childbirths vs. newborns’ somatic features   2011  PL  hyg-2011-2-261 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL