Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
73  Ocena zawartości wapnia i żelaza w jadłospisach licealistek zamieszkałych na wsi i w mieście na terenie województwa śląskiego   Evaluation of calcium and iron content in menus of secondary school girl students living in villages and cities of Silesia   2011  PL  hyg-2011-2-266 
72  Wiek matek i kolejność porodów a cechy somatyczne noworodków   Mothers’ age and succession of childbirths vs. newborns’ somatic features   2011  PL  hyg-2011-2-261 
71  Stężenie sodu i potasu w krwi pępowinowej a termin porodu noworodka, płeć i urodzeniowa masa ciała   Sodium and potassium concentration in umbilical cord blood vs. neonate parturition term, gender and birth weight   2011  PL  hyg-2011-2-256 
70  Rola ośrodków rehabilitacyjno-ortopedycznych w polskim modelu rehabilitacji medycznej w drugiej połowie XX wieku   The role of orthopedic-rehabilitation centers in the Polish model of rehabilitation in the second half of the twentieth century   2011  PL  hyg-2011-2-249 
69  Racjonalne odżywianie i jego wpływ na zdrowie   Rational nutrition and its influence on health   2011  PL  hyg-2011-2-244 
68  Rola telewizji w kształtowaniu zachowań zdrowotnych dzieci i młodzieży. Cz. III. Zachowania antyzdrowotne   The role of television in shaping health behaviors of children and youth. Part III. Anti-health behaviors   2011  PL  hyg-2011-2-235 
67  Rola telewizji w kształtowaniu zachowań zdrowotnych dzieci i młodzieży. Cz. II. Zachowania prozdrowotne   The role of television in shaping health behaviors of children and youth. Part II. Pro-health behaviors   2011  PL  hyg-2011-2-230 
66  Rola telewizji w kształtowaniu zachowań zdrowotnych dzieci i młodzieży. Cz. I. Wprowadzenie do problematyki   The role of television in shaping health behaviors of children and youth. Part I. Introduction to the subject   2011  PL  hyg-2011-2-224 
65  Zasoby danych przydatne w realizacji wybranych funkcji zdrowia publicznego   Data resources useful in the essential public health functions fulfillment   2011  PL  hyg-2011-2-219 
64  Study Protocol of Registry – version 3.0 – European Huntington’s Disease Network (EHDN)   Protokół Badawczy Rejestru w wersji 3.0 – Europejska Sieć Choroby Huntingtona (EHDN)   2011  PL  hyg-2011-2-183 

Informacja-artykuł
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
2025
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
parabens, preservatives, health risk
2022-02-02
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl