Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czy zdrowie publiczne w Polsce będzie nauką, ale bez sztuki?   Will the public health in Poland be the science, but without the art?   2011  PL  hyg-2011-3-301 
A special Pilgrimage to Prague and what has Prague to do with Huntington’s disease?   Specjalna pielgrzymka do Pragi i co Praga ma wspólnego z chorobą Huntingtona?   2011  PL  hyg-2011-2-300 
Speech of the President of the European Huntington Association   Mowa Prezesa Europejskiego Stowarzyszenia Choroby Huntingtona   2011  PL  hyg-2011-2-298 
Historia szpitalnictwa w Kaliszu   History of Hospital Institutions in Kalisz   2011  PL  hyg-2011-2-293 
Pozytywny stosunek do religii jako czynnik przeciwdziałający ryzyku obniżenia stanu zdrowia psychicznego studentów   Positive attitude to religion as the anti-risk factor for infringements of student youth mental health   2011  EN  hyg-2011-2-289 
Analiza czynników biorących udział w tworzeniu stylu życia dzieci w wieku szkolnym w Irkucku   The analysis of factors participating in the formation of lifestyle of schoolchildren in Irkutsk   2011  EN  hyg-2011-2-286 
Determinanty społeczno-demograficzne wartościowania zdrowia wśród pracujących osób dorosłych   Socio-demographic determinants of health evaluation among working adults   2011  PL  hyg-2011-2-280 
Czas wolny pacjentów przebywających w oddziałach szpitalnych   Leisure time of hospitalized patients   2011  PL  hyg-2011-2-273 
Ocena zawartości wapnia i żelaza w jadłospisach licealistek zamieszkałych na wsi i w mieście na terenie województwa śląskiego   Evaluation of calcium and iron content in menus of secondary school girl students living in villages and cities of Silesia   2011  PL  hyg-2011-2-266 
Wiek matek i kolejność porodów a cechy somatyczne noworodków   Mothers’ age and succession of childbirths vs. newborns’ somatic features   2011  PL  hyg-2011-2-261 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL