Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Czy zdrowie publiczne w Polsce będzie nauką, ale bez sztuki?   Will the public health in Poland be the science, but without the art?   2011  PL  hyg-2011-3-301 
A special Pilgrimage to Prague and what has Prague to do with Huntington’s disease?   Specjalna pielgrzymka do Pragi i co Praga ma wspólnego z chorobą Huntingtona?   2011  PL  hyg-2011-2-300 
Speech of the President of the European Huntington Association   Mowa Prezesa Europejskiego Stowarzyszenia Choroby Huntingtona   2011  PL  hyg-2011-2-298 
Historia szpitalnictwa w Kaliszu   History of Hospital Institutions in Kalisz   2011  PL  hyg-2011-2-293 
Pozytywny stosunek do religii jako czynnik przeciwdziałający ryzyku obniżenia stanu zdrowia psychicznego studentów   Positive attitude to religion as the anti-risk factor for infringements of student youth mental health   2011  EN  hyg-2011-2-289 
Analiza czynników biorących udział w tworzeniu stylu życia dzieci w wieku szkolnym w Irkucku   The analysis of factors participating in the formation of lifestyle of schoolchildren in Irkutsk   2011  EN  hyg-2011-2-286 
Determinanty społeczno-demograficzne wartościowania zdrowia wśród pracujących osób dorosłych   Socio-demographic determinants of health evaluation among working adults   2011  PL  hyg-2011-2-280 
Czas wolny pacjentów przebywających w oddziałach szpitalnych   Leisure time of hospitalized patients   2011  PL  hyg-2011-2-273 
Ocena zawartości wapnia i żelaza w jadłospisach licealistek zamieszkałych na wsi i w mieście na terenie województwa śląskiego   Evaluation of calcium and iron content in menus of secondary school girl students living in villages and cities of Silesia   2011  PL  hyg-2011-2-266 
Wiek matek i kolejność porodów a cechy somatyczne noworodków   Mothers’ age and succession of childbirths vs. newborns’ somatic features   2011  PL  hyg-2011-2-261 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL